13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

РЕВОЛЮЦИЯ: България забранява хазарта!

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Забраната на рекламата на хазарт според мен е първа стъпка към постигане на стратегическата цел – забрана на хазарта в България“. Това обяви в интервю за телевизия „Блумбърг България” бившият председател на Държавната комисия по хазарта адв. Димитър Терзиев. Според него промените в Закона за хазарта от 2020 г. насам, когато бе въведен държавен монопол върху лотарията, подготвят почвата за забрана на хазарта.

„Промените от 2020 г. насам сочат точно това. Повишаване на рестрикциите, повишаване на изискванията за откриване на хазартен обект водят до това. Или в крайна сметка да останат малко на брой големи хазартни оператори“, каза Терзиев. Той посочи, че само две държави са забранили хазарта в региона – Израел и Турция, поради което много граждани на тези държави идват на хазартен туризъм у нас. 

По думите на Терзиев търсеният ефект от забраната на рекламата на хазарта в медиите, приета от парламента във вторник, няма да се получи. Забраната е добра, но контролът е размит и няма да има кой да го следи, обясни адвокатът.

„Отговорността за следенето за разпространение на хазартна реклама, забранена в медиите, пада върху СЕМ, а СЕМ би трябвало да уведомява НАП, които да водят административно-наказателното производство. Тази размяна на отговорности е размиване на отговорности и няма да има ефект,“ смята Димитър Терзиев. Според него, ако имаше отделен контролен орган, който да извършва наблюденията, ефектът би бил по-значим.

„Начинът, по който се забрани рекламата в България, е уникален за Европа. Забранява се рекламата в интернет сайтовете – това означава ли, че сайтът на самия оператор би следвало да бъде ограничен, защото той на него демонстрира и коефициенти, и спортни състезания, на които може да се залага“, попита Терзиев.

Проверка по рама

В коментар за ограничението за разполагане на казина и игрални зали в населени места с под 10 000 жители, Терзиев каза, че това ще oщети операторите и ще създаде предпоставка за откриване на нелегални игрални зали. Предсрочното прекратяване на лицензите пък ще отключи съдебни дела срещу държавата.

Материалът РЕВОЛЮЦИЯ: България забранява хазарта! е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ