6.8 C
София
неделя, май 5, 2024

Откриха нов вид мравки-камикадзета (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Международен екип от учени е открил на остров Борнео в Югоизточна Азия нов вид мравки, които се „самовзривяват“ в случай на опасност.

В рамките на експедицията ентомолозите са идентифицирали 15 различни вида мравки-камикадзета. Сред тях е и неизвестен досега на науката вид, който е получил наименованието Colobopsis explodens.

При появата на опасност насекоми от вида се самовзривяват, пише сп. „ZooKeys“, цитирано от „Dir“. В резултат на експлозията се отделя токсичен и лепкав ензим, който отблъсква или убива потенциалния вредител. С цената на собствения си живот отделни мравки спасяват родствениците си.

Учените смятат, че това поведение е присъщо само за мравките-работнички. Освен „камикадзетата“, в колониите на Colobopsis explodens има и други особени екземпляри – „вратари“ с подсилени глави, наподобяващи коркови тапи, които запушват входовете на мравуняка, за да не могат нападателите да проникнат в него.

Изследователите планират в бъдеще да изследват по-подробно „експлодиращите“ мравки, за да разберат причината за поведението им и да разкрият особеностите на техните химичен профил, микробиология, анатомия и еволюция.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ