12.3 C
София
петък, май 3, 2024

Парадокс – община не може да се намеси в опазването на имот

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Нашето желание е „Къщата с ягодите“ да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само свидетели на всичко, което се случва там”, коментира зам.-кметът на район “Оборище” Надежда Бобчева, цитирана от БНР. Правомощия да се реши проблемът с къщата има кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и главният архитект Здравко Здравков. Те са създали комисия, чрез която могат да кажат на собственика на имота какво може да направи.

„Така например, спрямо Закона а устройство на територията ние имаме правомощия свързани със самата украса на къщата и при нас има доста преписки, тъй като самата ограда на къщата също е част от паметника на културата и често сме казвали, че тя трябва да бъде възстановена, но спираме дотам – само до оградата“, казва Бобчева.

Според нея, един от основните проблеми е, че липсва информация и има изградено недоверие между самите институции и гражданите. Не винаги сме уведомявани за всички действия, които са предприети от самата Голяма община. Да, имаме контакт и водим разговори, но имаме обща представа, но не знаем нещата в детайли“, поясни заместник-кметът.

За опазване на емблематичната къща е необходимо да се „отвори процедурата“, да се покани широк спектър от специалисти и целият процес да е публичен, за да се знае от самото начало до самия край какво се прави и как точно се изпълнява всяко едно от предписанията, коментират от община „Оборище“.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ