15.8 C
София
събота, май 11, 2024

Полша и Унгария блокираха „равенството между половете“ на европейска среща на върха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лобирането на Полша и Унгария доведе до премахване на израза „равенство между половете“ в декларацията за социалното сближаване в ЕС по повод пандемията COVID-19, предаде Ройтерс.

Управляващата в Полша „Право и справедливост“ и нейният евроскептичен унгарски съюзник Виктор Орбан настояват, че техните традиционни социални ценности се сблъскват с все силен либерален натиск относно правата на жените, гейовете и мигрантите.

Двете страни директно се противопоставиха на споменаването на „равенството между половете“ в изявлението на 27-те национални лидери на съюза, които се срещат в португалския град Порто в петък и събота, за да търсят начини за намаляване на социалните и икономическите неравенства, които се разшириха по време на пандемията.

Докато в първоначалния проект на декларация е било записано, че ЕС ще „насърчава равенството между половете“, по-късната версия, видяна от Ройтерс, избягва фразата и гласи: „Ще активизираме усилията за борба с дискриминацията и ще работим активно за запълване на различията между половете… и за насърчаване на равенството“.

Позицията на Варшава и Будапеща не е изненада за европейските дипломати. И двете правителства подкрепят католическите и консервативни социални ценности в спорни позиции, които вървят ръка за ръка с нарастващия държавен контрол и политическо влияние върху медиите, съдилищата и академичните среди.

Стратегията на Европейската комисия за равенство между половете за 2020-2025 г. определя целта си като „Съюз, при който жените и мъжете, момичетата и момчетата, в цялото си многообразие, са свободни да следват избрания си път в живота, имат равни възможности да се развиват и равноправно да участват в ръководене на европейското ни общество“.

Проверка по рама

Пристигайки в Порто, Орбан каза пред журналисти: „Факт е, че мъжете и жените трябва да бъдат третирани еднакво“. Той заяви обаче, че е против да се говори за „пол“, който според него е „идеологически мотивиран израз“.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също се изказа само за необходимостта от премахване на различията между мъжете и жените на работното място, а не за по-широко социално равенство за групи с различна сексуална ориентация. В Полша някои области се обявиха за „свободни от ЛГБТ зони“ и получиха държавна подкрепа, след като ЕС спря финансирането им заради дискриминация.

Въпреки разногласията около формулировката, все пак се очаква лидерите на ЕС да се ангажират с всеобхватно възстановяване от рекордната рецесията, предизвикана от КОВИД 19, която причини смъртта на 700 000 души в Европа и затвори хиляди бизнеси.

Жените, младите хора, работниците в развлекателната индустрия и жертвите на домашно насилие са сред групите, които са особено засегнати от задълбочаване на съществуващите неравенства.

„Приоритет ще бъде преминаването от запазване към създаване на работни места“, се казва в изявлението на лидерите. Останалите теми, които се очаква да бъдат засегнати, са патентите за ваксините и обтегнатите отношения на ЕС с Русия.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ