13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това
Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

Колорадският бръмбар е в състояние да унищожи цялата реколта на картофите. Но можете да се борите с този често срещан проблем, без дори да прибягвате до употребата на тежки отрови. 

Ако сте забелязали това насекомо във вашата градина, тогава не трябва да чакате, а веднага да потърсите начини да го унищожите, преди то да унищожи цялата ви реколта. 

Най-доброто лекарство против колорадския бръмбар

Опитните градинари смятат, че един от най-ефективните начини за справяне с колорадския бръмбар е ръчното отстраняване на вредителите. Този метод е ефективен, ако не искате да използвате агресивни химикали или други вещества в близост до вашите картофи. 

Недостатъкът му е, че той работи добре за малки площи, но трябва да сте подготвени, че ще отнеме доста време да съберете всички насекоми. Специално внимание трябва да се обърне на обратната страна на листата на картофите – това е мястото, където женските колорадски бръмбари снасят яйцата си и там можете да видите и млади ларви. Въпреки това, ако сте засадили достатъчно картофи, ръчното събиране на колорадски бръмбари ще се превърне в почти невъзможна задача.

Поръсването на картофите с пепел може да има страхотен ефект. Препоръчва се тази процедура да се извършва сутрин, докато листата са все още мокри от роса или да се направи след дъжд.

Дори еднократното поръсване с пепел (ще ви трябват 10 килограма на хектар земя) ще бъде доста ефективно и ще доведе до смъртта както на ларвите, така и на възрастните. Ще отнеме 1-2 дни.

Проверка по рама

Друг метод, който можете да опитате, е брезов катран, разреден с вода в съотношение 100 милилитра към 10 литра вода. Растенията трябва да се пръскат с този разтвор три пъти седмично.

След хълмиране, разпръснете 1 супена лъжица пепел около всеки храст. Когато стъблата достигнат височина 15-18 см, може да използвате пепелно-сапунена инфузия – 1 кг пепел се вари в 10 л вода 15 минути. Разтворът се настоява в продължение на 2 дни, филтрира се и се добавя 40 гр сапун за пране, след като се настърже на едро ренде. Разбъркайте добре сапунения разтвор, разредете с 10 литра вода и напръскайте насажденията. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ