14.8 C
София
неделя, май 5, 2024

Прокуратурата в Разград отчете бързи действия по дела за домашно насилие

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Разград Тихомир Тодоров представи резултатите от дейността на ръководената от него структура през 2020 г. в провело се днес онлайн отчетно събрание, съобщиха от Прокуратурата.

В заседанието участваха г-н Марио Стоянов – прокурор от ВКП, г-н Огнян Дамянов – член на ПК на ВСС, административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Владимир Чавдаров, неговите заместници – Иван Тодоров и Илия Николов, всички прокурори от структурата, ръководството на ОСлО – Разград и директорът на ОД МВР – старши комисар Константин Костов.

Окръжна прокуратура-Разград отчете повишено внимание и предприети незабавни действия към делата за осъществено домашно насилие през изминалата 2020 г. В Районната прокуратура са наблюдавани 66 преписки, касаещи подадени сигнали за осъществено домашно насилие, нарушаване на заповед за защита от домашно насилие и/или отправяне на закани за убийство. По всички жалби наблюдаващите прокурори незабавно, още същия или на следващия ден, са разпоредили извършване на проверки, които са приключили във възможно най-кратки срокове. През отчетния период е наблюдавано едно досъдебно производство, като в съд е внесен обвинителен акт.

Тихомир Тодоров отчете ръст на наблюдаваните през 2020 г. в съдебния район преписки – общо 3296 (спрямо 2918 за 2019 г.), като 90,01% са новообразувани. Решените преписки през отчетния период са общо 3051 и съставляват 92,57% от всички наблюдавани. За сравнение, в предходния период те са били общо 2751. Всички преписки са решени в срок до един месец.

През изминалата година в съставните прокуратури на Разградският съдебен район са наблюдавани общо 2035 досъдебни производства, като се отбелязва лек ръст в сравнение с 2019 г., когато са били 1948. В това число влизат бързи производства и досъдебни производства, образувани по общия ред.

Проверка по рама

С най-голям дял през 2020 г. са новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления. За поредна година с най-голям дял в категорията са престъпленията, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол. Предвид световната пандемия от COVID-19 на второ място са престъпленията за нарушаване на противоепидемичните мерки, въведени в страната – 82 броя. Значим е и делът на извършените престъпления по транспорта.

По отношение на престъпленията против собствеността с най-голям дял са кражбите – 146 броя. За престъпления против личността са образувани 142 досъдебни производства, за престъпления против стопанството – 85, а за престъпленията против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции са образувани 41 досъдебни производства. 37 са за деяния против реда и общественото спокойствие.

Новообразувани през 2020 г. досъдебни производства за престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната система са 11. Едно от тях е за изпиране на пари, а десет са за престъпления по укриване на данъци.

В съдилищата в Разградски съдебен район през миналата година са внесени общо 581 прокурорски акта срещу 654 лица. Общо внесените обвинителни актове са 374, внесените със сключване на споразумение дела са 125, а с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание са 82 дела.

През отчетната година решените от съда дела са 619. Съдилищата са постановили съдебни решения по 408 от внесените обвинителни актове. С постановяване на осъдителна присъда по тях са приключени 113 дела. Приключили със сключване на споразумение са 270 дела. С решение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание са решени 12 дела. По реда на съкратеното съдебно следствие са приключени 38, допълват от Прокуратурата.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ