11.3 C
София
неделя, май 5, 2024

Проф. Христова: Новите мерки няма да имат ефект

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова смята, че новите по-меки мерки няма да имат съществен ефект. Тя призова хората да са разумни и да пазят себе си и близките си.

Ива Христова отбеляза, че това-което върши работа в борбата с коронавируса, са по-строгите ограничения.

„Положението е сериозно и всеки болен от Ковид-19 остава доста дълго в болница, а в близките седмици няма как всички да се поемат от лечебните заведения. От едната страна са превантивните мерки, от другата – ваксинацията. Всичко е свързано с разумността ни. У нас много бързо се разпространи така нареченият британски вариант“, уточни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея от 20-30% от изолатите сега вече той клони към 100% и се свързва с рецепторите по-бързо.

„Другите варианти, по-опасни от британския, са в Европа, и можем да ги очакваме и у нас. Всяка следваща вълна е по-силна от предишната“, подчерта зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проверка по рама

От думите ѝ стана ясно, че имунитетът от поставяне на ваксината е подобен на този след преболедуване. За ваксинираните обаче нямаме една година от поставянето на препарата, за да кажем колко точно продължава имунитетът.

„И на мен не ми е приятен локдаунът, но го казвам като лекар – той трябва да продължи, сега 10 души заразяват 20. Към момента ваксините са способни да се справят със съответните мутации“, подчерта проф. Христова.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ