9.7 C
София
събота, април 20, 2024

Светослав Бенчев, БПГА: Не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Светослав Бенчев

За последните три месеца цените на горивата у нас са се повишили с около 10 стотинки на литър заради значителното поскъпване на петрола. Това каза за „Хоризонт“ Свестослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Прогнозата е, че цените на бензина и дизела ще се движат в рамките на няколко стотинки нагоре или надолу, ако няма драстична промяна в цените на нефта.

„Последното тримесечие котировките на суровия петрол се повишиха от нива около 35 долара за барел към края на ноември миналата година до около 60 долара сега. Повече за това какво ще се случи с цените на петрола ще разберем след мартенската среща на ОПЕК и ОПЕК+. По-скоро прогнозата е, че към каквато и посока да тръгнат нещата в момента не се очакват сериозни сътресения. И почти 100 процента от поскъпване на петрола средните цени на дизела и бензина в България са се покачили с около 6-7 процента за последните три месеца. Нещо напълно в рамките на нормалното, тъй като нефтът представлява около 27-30 % от стойността на горивото, а всичко останало е ДДС и акциз“, коментира Бенчев.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ