16.8 C
София
неделя, май 5, 2024

Срам – откраднаха очилата на статуята на Ганди във Варна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вандали посегнаха на паметника на Махатма Ганди, който беше открит миналата година в градинката до Градската художествена галерия във Варна, предаде БНТ. Оттам липсват очилата на лидера на индийското движение за независимост.

Скулптурата на Махатма Ганди е изработена от бронз и е с височина почти два метра. Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар – създател и на най-високата статуя в света.

Бронзовата скулптура, дарена от индийското правителство, е последната от 85 статуи на духовния водач, поставени по повод 150-ата годишнина от рождението му. На откриването ѝ миналата година присъства и посланикът на Индия у нас Пуджа Капур.

Пространството, избрано за поставянето на паметника, не е случайно, а именно градинката пред Градската художествена галерия. Махатма Ганди е бил духовен учител и вдъхновител за художника Борис Георгиев, чието име носи галерията. Двамата се срещат през далечната 1931 г. на кораба „Пилстна“ на път за Индия.

Посегателството върху скулптурата на Махатма Ганди е втората вандалска проява в тази градинка в центъра на Варна. В края на миналата година беше открадната част от пластиката на богинята на лова Диана, която красеше пространството повече от 15 години.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ