16.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Турция не се отказва от руските ракети, Байдън и Ердоган ще разговарят по телефона

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Турция няма да „отстъпи” по въпроса за покупката на руски ракетни системи С-400, която предизвика налагането на санкции от САЩ. Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Придобиването от страна на Анкара на руски ракетни системи ядоса Съединените щати, които посочиха, че руските ракети са несъвместими с отбранителните системи на НАТО. Турция продължава да твърди, че няма да се откаже от С-400, защото това е суверенно решение. Анкара дава индикации, че ще поддържа тази своя теза и по време на мандата на новия американски президент Джо Байдън.

Ибрахим Калън каза, че е възможно в близките седмици да бъде проведен телефонен разговор между Реджеп Ердоган и Джо Байдън. В Анкара таят надежди, че администрацията на Байдън ще предприеме стъпки за разрешаване на продължаващи вече години двустранни проблеми между Турция и САЩ. Ракетите С-400 са един от проблемите, но между Анкара и Вашингтон има несъгласие и относно кюрдите в Сирия, както и екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, посочен от турските служби за организатор на опита за военен преврат през 2016 г.

Администрацията на Байдън пое властта с много нови обещания и изявления, че ще предприеме нови стъпки след ерата на Тръмп, каза Калън. Говорителят на Ердоган припомни за телефонното си обаждане с американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан миналата седмица като първи контакт с новата администрация в Белия дом. По време на разговора са били засегнати редица теми. Освен различията обаче, двете страни имат и допирни точки, посочи той. Дясната ръка на Ердоган заяви, че Турция и САЩ могат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма и групировки като „Ислямска държава”, в Източното Средиземноморие и Либия.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ