13.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Франция и Германия изразяват готовност за руски санкции относно Навални

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Европейският съюз вероятно ще наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на съюзници на руския президент Владимир Путин, като това вероятно ще стане факт още този месец, след като Франция и Германия сигнализираха за подобна готовност, съобщава Ройтерс, цитирайки трима дипломати.

Санкциите в отговор на затварянето на основния вътрешен критик на Кремъл – Алексей Навални, могат да са първите, които ще бъдат наложени според новата рамка, приета през декември, която позволява на ЕС да предприеме мерки срещу нарушителите на човешките права по целия свят.

Но има вероятност Берлин и Париж да откажат подкрепата си за по-строги санкции, търсени от някои европейски съюзници, като например спирането на проект за газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия.

Според източниците на Ройтерс, натискът за санкции е нараснал, след като Москва „вбеси“ европейските страни през миналата седмица, изгонвайки германски, полски и шведски дипломати, без да съобщи за това на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който беше на посещение в Москва. Париж и Берлин посочват, че трябва да има отговор на това действие от руска страна.

Полша, балтийските страни, Чехия и Румъния вече настояват за санкции и споразумението на двете най-мощни икономики в ЕС означава, че другите държави от ЕС е малко вероятно да го блокират. Решението може да бъде взето, когато външните министри на ЕС проведат следващото си заседание на 22 февруари.

Проверка по рама

„Вече не можем да избягваме санкциите“, каза пред Ройтерс европейски дипломат. „В Германия, включително в Германия, има консенсус за санкции. Не можем да отговорим по друг начин“.

Германия подкрепя Алексейн Навални, който беше лекуван в страната заради отравяне с „навичок“, според Берлин. Страната обаче има и тесни енергийни връзки с Русия.

Берлин, с подкрепата на Париж, отбелязва, че санкциите не трябва да са насочени към газопровода „Северен поток 2“ въпреки санкциите на САЩ срещу проекта и резолюция на Европейския парламент, призоваваща за блокирането му.

Външният министър Хайко Маас заяви в сряда пред германските депутати, че санкциите трябва да ударят руснаците, отговорни за затварянето на Навални. В отговор на запитване на Ройтерс към външното министерство на Франция, дали би подкрепило санкции, отговори: „Последните събития, особено по отношение на ситуацията с Алексей Навални, ще бъдат взети изцяло под внимание. Отговорът на ЕС трябва да бъде единен, силен и изчерпателен“.

ЕС вече наложи икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. Миналата година пък наложи забрана за пътуване и замразяване на активи на шест руски официални представителите, близки до Путин, заради отравянето на Навални. Москва продължава да отрича, че сви зад отравянето на Навални.

Междувременно двама съюзници на Навални – Владимир Ашурков и Леонид Волков, се присъединиха по-рано през седмицата към видео разговор с държави от ЕС и пратеници от Великобритания, САЩ, Канада и Украйна, за да предложат висши фигури в деловите, политическите, съдебните и кръговете от сферата на сигурността в Русия, които могат да бъдат изправени пред санкции, посочват източните на Ройтерс.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ