13.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Шествия за Международния ден на труда в различни държави в Европа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шествия за Международния ден на труда се проведоха в различни държави при съответните ограничения и здравни изисквания. До сблъсъци с полицията се стигна в Париж и Истанбул.

Традиционното първомайско шествие в Париж започна от Площада на Републиката, като в него се включиха представители на профсъюзите, младежки организации, леви парти и членове на движението на жълтите жилетки.

В късния следобед се стигна до стълкновения, след като демонстрантите започнаха да хвърлят камъни и фойерверки срещу полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Радикални активисти започнаха да разбиват витрините на банки и магазини, а по улиците бяха запалени огньове.

Около 3 хиляди бяха участниците в демонстрациите в Лион, където са задържани петима, след като проявили агресивно отношение към органите на реда.

По-рано турската полиция задържа над 200 демонстранти на централния площад „Таксим“, около който бе наложена полицейска блокада.

Проверка по рама

Съобщава се за десетки ранени при сблъсъците. Турция забрани честванията заради противоепидемичните мерки. По традиция на този ден в Истанбул се поднасят цветя на лобното място на 35 работници, убити на Първомайските тържества през 1977 г.

Част от синдикатите и тази година са имали разрешение за церемонията, но според властите други са организирали незаконни събирания. Арестувани са и 20 души по време на протест в Измир.

Хиляди се включиха в демонстрациите за 1 май в над 70 градове в Испания. Участниците носеха маски и спазваха социална дистанция. Основното шествие в Мадрид, което бе ограничено до 1000 души, се проведе от кметството до площад „Пуерта дел Сол“.

В него взеха участие седем министри, сред които и министъра на труда Йоланда Диаз.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ