21.3 C
София
понеделник, юни 5, 2023

5 интересни факта за София, които може би не знаете

ПРОЧЕТИ СЪЩО

София е столицата на България и е голям град с богата история и култура. Градът е известен с множество забележителности, като паметници, паркове, музеи, улиците му са изпълнени с живот и разнообразие. В тази статия ще ви представим пет интересни факта за София, които може да не сте знаели.
ИМЕТО НА СОФИЯ

Най-ранното известно име на София е Сердика. През 1-ви век след Христа, градът бил част от Римската империя и е получил името Улпия Сердика. След присъединяването на България към Османската империя, градът е наричан София. В 1878 година, след Освобождението на България, градът получава името Средец, но малко след това е върнато името София.
Научете уникалната история на град София

ПЪРВАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КРУШКА
През 1879 година, в София била включена първата електрическа крушка. Това се случва в Градската градина, когато паркът е официално осветен за тържественото пристигане на княз Батенберг. Този епизод остава значим не само за София, но и за цяла България, тъй като е първата електрическа лампа, която свети на Балканите.

Проверка по рама

ПОДЗЕМНИТЕ ПЪТИЩА
София е известна с обширната си мрежа от подземни тунели, които преминават под града. По официални данни дължината на тунелите е около 240 км. Никой не знае точно кога и от кого са били направени тези тунели. Те са били използвани през времето за различни цели, като например за транспортиране на стоки, за военни цели, за поддръжка на канализационната система.

Тунелите са един от най-големите градски мистерии и предизвикателства за различни организации и специалисти. В тази мрежа от тунели, практически под земя, може да се стигне до всяка точка на столицата. Това е невероятна инженерна постижение, което неизменно предизвиква интерес и любопитство.

Кога София е избрана за столица на България?
ГЕРБЪТ НА СОФИЯ

София се сдобива със свой собствен герб едва през 1900 година по повод участието си във Всемирното изложение в Париж. Гербът на София е представен от щит, разделен на две полета. Във върха на щита е изобразен венец от дъбови листа и върху него е разположен княжеският коронован портрет на княз Фердинанд. В горното поле на щита е изобразен тризъбецът, а в долното – лъв. Гербът на София е значим символ за града и неговата история.

Магазин за Акумулатори

ДЕВИЗЪТ НА СОФИЯ
Девизът на София, както вече споменахме, е „Расте, но не старее“. Това послание е добавено към герба на града през 1911 година. Девизът е създаден от Хараламби Тачев, архитектът и художникът, който е проектирал и реализирал иконата на световната култура – панаира в Пловдив. Първоначално текстът бил „Расте, не старее“, като бил заимстван от девиза на герба на Париж – „Fluctuat nec mergifuz“ („Плава, не потъва“). Когато кмет е Ради Радев (1915-1918) обаче, някой преброил буквите и казал, че са тринадесет, затова се решило да се прибави „но” и буквите да станат петнадесет. Така девизът се превърна в „Расте, но не старее“ и така е до днес.

В заключение, София е град с много лица и тайни. Независимо от това, колко време прекарате в града, винаги ще има нещо ново, което да откриете. Този град има богата история и култура, а подземните му тунели и гербът са само част от нея. Надяваме се, че тези пет любопитни факта за София ще вдъхновят всички да го изследват още по-задълбочено и да открият неговите многостранни красоти и забележителности. Неизменно е, че София е един от най-интересните и разнообразни градове в България и определено е място, което заслужава да бъде посетено и изследвано.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ