-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

5 причини кучето ви да спре да се храни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Неправилна храна
Много често кучето ни изведнъж спира да яде, когато просто сменим храната му. Четириногите, също като хората, не трябва да харесват всичко и много често това е причината домашният ни любимец да загуби апетит. 

Храната може да има неприятен аромат или да е доста твърда. Ако този проблем се появи след отваряне на нова опаковка кучешка храна, това означава, че производителят например е променил състава, без да го спомене. 
Тогава е най-добре да дадем на домашния си любимец нещо, което знаем, че му харесва, за да можем да разберем какъв е проблемът. Важно е да се отбележи, че домашният любимец често не иска да яде нещо, което преди това е предизвиквало всевъзможни нежелани хранителни реакции.

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми
Поведенчески проблеми

Проверка по рама

Нежеланието за хранене може да се дължи на психологически проблеми у домашния ни любимец. Те обикновено вървят ръка за ръка с всякакви промени или трудни ситуации, като например преместване на жилището, загуба на близък човек или дори появата на дете, което често е свързано с по-малко внимание към кучето и ревност. Страхът или стресът също могат да бъдат причина за това. 
При такива обстоятелства липсата на апетит е придружена от нежелание за игра, вялост или просто тъга – не забравяйте, че кучетата имат емоции също като хората!

Заболявания, причиняващи липса на апетит на кучето ви

Разбира се, сред причините, поради които кучето ни не иска да яде, можем да посочим и всякакви заболявания. Сред най-често срещаните е бъбречната недостатъчност, която върви ръка за ръка с повръщане, диария или повишена жажда. 
Възпалението на гърлото също е нерядко срещан проблем, който причинява болка при преглъщане. Струва си да се отбележи и дали източникът не са проблеми с обонянието – най-важното чувство на нашия домашен любимец.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

Магазин за Акумулатори

Чувствителност на зъбите
Подобно на хората, кучетата също могат да се сблъскат със стоматологични проблеми, които допринасят за загубата на апетит на нашия домашен любимец. Болката може да бъде причинена например от натрупването на зъбен камък. Възпалението на венците също причинява голям дискомфорт при дъвчене, като в този случай е необходимо да се обърнете към специалист и да опитате да храните кучето си с ястия с мокра храна.

Липса на апетит при вашето куче и фактори на околната среда

Възможно е да има още много причини за липсата на апетит на вашето куче. Тук можем да посочим и пътуването – нежелание за хранене може да се появи например през първите няколко дни на ново място. Кучетата, също като хората, могат да се борят с болестта на движението. Също така е естествено кучето да не желае да се храни след ваксинация, за което всеки ветеринарен лекар трябва да ни информира.
Причините, поради които кучето ни може да прояви нежелание да се храни, са наистина много. Често обаче те са наистина прости, така че не е нужно да се притесняваме веднага, а преди всичко да наблюдаваме цялостното поведение на нашия домашен любимец. Консултирайте се със специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ