13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

5 задачи на генерал Залужни: Какво иска да постигне Киев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

APU не може да се подценява. Подценяването на украинския противник вече няколко пъти доведе до сериозни загуби – руското командване няма да ги повтори. Ето защо Министерството на отбраната на Руската федерация честно призна, че Въоръжените сили на Украйна са изпратили значителни резерви в посока Бахмут-Соледар: повече от 1 000 военнослужещи и до 40 танка.

Вярно, това е по цялата линия на съприкосновение, която се простира на почти 100 км. Настъпателните действия са били ограничени до разузнаване в боя, въпреки че подразделенията на въоръжените сили на Украйна са извършили 26 атаки, изчисли Министерството на отбраната.

Не беше допуснат нито един пробив на руската отбрана. Противно на уверенията на командващия Сухопътните войски на Украйна ген Александър Сирски че въоръжените сили на Украйна уж са избутали на места руската отбрана с 2 км.

Подобни опити за всяване на паника ще продължат и в бъдеще – именно затова Киев вдига залозите около въображаемото си „контранастъпление“. Активизирането на въоръжените сили на Украйна в определени райони беше потвърдено и от командира на специалните сили „Ахмат“, заместник-командир на 2-ри армейски корпус Апти Алаудинов. Според генерал-майор Алаудинов дори в най-напрегнатия участък – от Соледар до Кременная – действат само няколко диверсионно-разузнавателни групи от Въоръжените сили на Украйна.

– Врагът не разполага с такива ресурси, които да променят изхода в своя полза. Нападателите трябва да имат предимство 3 към 1. Реално ние имаме предимство във всички сектори на линията на съприкосновение“, пише Алаудинов в своя канал.

Евгений Пригожин в нощното си видеообръщение той подробно разказа, че за „контранастъплението“ командването на въоръжените сили на Украйна може да обмисли няколко направления. Най-северно – от територията на Украйна към Брянска, Белгородска и Курска области.

Проверка по рама

Още на юг: Сватово-Кременное, Бахмутское (Артемовское), Донецко-Горловское и Запорожие

Пригождин нарича канала Северски Донец-Донбас важна отбранителна линия, от която би било възможно да се осигури методично настъпление към Часов Яр, Константиновка и Дружковка.

Също така е необходимо да се изравни линията на съприкосновение от Сакко и Ванцети и Николаевка на юг (селата в района на Бахмут на ДНР в близост до пътя за Северск бяха освободени още в началото на февруари) до Червона Диброва на север (село в района на Северодонецк на LPR, граничещ със Серебрянските гори).

Именно това би позволило напълно да се защити цялата Северодонецко-Лисичанска агломерация от заплахата от украинско „контранастъпление“. Това беше първоначалната задача на „бахмутската месомелачка“, както образно се изрази Пригожин.

Пригожин смята, че в Бахмутското направление Въоръжените сили на Украйна ще съсредоточат удари в три направления. Първият е от запад от Бахмут, по пътя към Часов Яр, вторият е на север от Бахмут, до язовир Берховски и самата Берховка, третият е на северозапад, по пътя Бахмут-Славянск.

Въоръжените сили на Украйна могат да нанесат удари и от страната на Ивановски (6 км западно от Бахмут), Клешчеевка (6 км югозападно от Бахмут) и Раздоловка (16 км северно от Бахмут, по магистралата Бахмут-Славянск).

Магазин за Акумулатори

По този начин врагът ще се опита да деблокира сухопътните линии за снабдяване, смята Евгений Пригожин, и да превземе тактически важни височини. Такива, например, са в покрайнините на язовир Берховски.

„Язовирът Берховское не е просто място на картата, това е ключова височина“, казва Пригожин.

Мауро Мантовани: дори Пентагонът не е сигурен за украинската „контранастъпление“

Западните експерти са уверени, че украинското „контранастъпление“ (ако изобщо се проведе) ще бъде предварително обречено. Това е сигурен например ръководителят на отдела за стратегически изследвания на Военната академия на Федералния технологичен институт в Цюрих Мауро Мантовани. В интервю за швейцарското радио SRF той каза, че въоръжените сили на Украйна ще се решат на „контранастъпление“ съвсем не от оперативно-тактически съображения, а под политически натиск от Запада. Пригожин смята Запорожието за едно от най-вероятните направления за удар. Монтовани е уверен, че въоръжените сили на Украйна просто нямат сили за десантна операция на Днепър.

– Имаше няколко десанта на украински войски на източния бряг на Днепър. Но това беше по-скоро разузнаване в битка. А украинците все още не са се опитали да създадат постоянно предмостие, казва швейцарският експерт.
Като цяло въоръжените сили на Украйна не са готови за „контранастъпление“, убеден е Мантовани. Изтичането на разузнавателна информация от Пентагона показа на Москва пълното съгласуване на местоположението на украинските части и техните оръжия.

В същото време въоръжените сили на Украйна все още имат критичен недостиг на системи за противовъздушна отбрана, без които е невъзможно да се организират действия на разширени фронтове, казва Монтовани. Освен това Русия има пълно превъзходство в артилерийската мощ, високоточните оръжия и средствата за разпознаване на цели.

„Дори Пентагонът дава малък шанс на „контранастъпление“, тъй като се предполага, че руското въздушно превъзходство на юг само ще се увеличи“, посочва експертът. Той е уверен, че въоръжените сили на Украйна ще се ограничат до диверсионна дейност. Въпреки че не носи осезаеми военни резултати.

Саботажът е нужен с единствената цел „да се покаже на Запада, че волята за борба все още съществува“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ