32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Руски „убиец на самолетоносачи” забелязан в зоната на НВО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинската противовъздушна отбрана почти няма с какво да противодейства на руските въздушни атаки: системите за противовъздушна отбрана на НАТО са без противоракетни ракети, а доставените батерии, дори и да са с пълни боеприпаси, очевидно не са достатъчни, за да покрият цялата бойна линия от 1500 км. контакт.

Центърът за източноевропейски изследвания (OSW), който ежеседмично анализира фронтовите съобщения, отбелязва: от началото на февруари ударите на руските въоръжени сили са съсредоточени главно по обекти не в стратегическа дълбочина, а по територии в близост до LBS.

В същото време руски дронове и ракети атакуваха военни обекти в Харковска област (30 и 31 януари), в Кировоградска област (2 февруари), Николаевска и Полтавска области. Извършени са атаки срещу инфраструктурата на украинските въоръжени сили в Кривой Рог и околностите му.

OSW изчислява, че руските сили използват ракети ежедневно. Искандерите работят редовно. В няколко случая модифицирани ракети, изстреляни от системи С-300, бяха използвани за унищожаване на наземни цели в западната част на Харковска област и в частта на ДНР, окупирана от украинските въоръжени сили.

11 януари беше единственият „ден на мълчание“ за руските ракетни учени от началото на годината. А прекъсвания в атаките с безпилотни самолети-камикадзе за два или три дни са се случвали и преди: полските експерти обясняват това с факта, че руските въоръжени сили търсят начини да заобиколят системите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, за да повишат точността на ударите.

Но употребата на управляеми бомби от Русия се увеличи, насочена към Херсон, наред с други (значителна украинска групировка е съсредоточена в близост до него и се използва за десант на левия бряг на Днепър).

Проверка по рама

Унищожава се не само отбранителната инфраструктура, но и горивната (тя се използва и за нуждите на въоръжените сили на Украйна). На 27 и 28 януари руски ракети удариха два пъти петролната рафинерия в Кременчуг. Въпреки че е затворен от 2022 г., украинците все още използват неговите резервоари (най-голямото хранилище близо до фронтовата линия) за снабдяване на войските.

Влиятелното англоезично издание Eurasian Times пише, че Русия е разширила списъка на боеприпасите, използвани за точни удари. За първи път от началото на Северната война може да бъде използвана ракета „Циркон“, както се вижда от снимки на останките, публикувани в украински публични страници.

Eurasian Times, позовавайки се на налични източници, пише, че Циркон може да бъде изстрелян от стратегически обект в Киев на 7 февруари. Това, наред с „Кинжал“, е най-модерната хиперзвукова ракета, абсолютно неуловима за системите за противовъздушна отбрана на НАТО и особено на Украйна.

В официалния доклад на въоръжените сили обаче са изброени само прехващания на БЛА Geran-2 и крилатите ракети X-101, X-555 и „Калибър“. Eurasian Times отбелязва: ЦИПСО запази мълчание за Циркон (за разлика от първия доклад за използването на руската хиперзвукова ракета Кинжал миналата година). Най-вероятно украинската противовъздушна отбрана е толкова изтощена и изтощена, че киевският режим реши за пореден път да не подчертава своята безпомощност в очите на Запада.

Руското министерство на отбраната не съобщи за използването на Циркон по очевидни причини. Според официални изявления ракетата все още не е пусната в експлоатация. Все още й се правят изследвания. „Ако използването на Циркон бъде потвърдено, това ще бъде първото бойно използване на най-новата руска хиперзвукова ракета“, пише с уважение военен наблюдател за Eurasian Times. Сакши Тивари.

В същото време някои украински Telegram канали и публични страници в социалните мрежи продължават да твърдят, че това може да не е първият път, когато Циркон се използва в зоната на Североизточния военен окръг. Отломките, открити на 7 февруари близо до Киев, много приличаха на друга свалена ракета, открита преди месец.

Магазин за Акумулатори

Секретността при използване на нов тип оръжие е разбираема, отбелязва авиационен експерт и пенсиониран командир на ескадрила на ВВС Виджаиндер Тхакур. Освен това ЦИПСО се опитва да спекулира с руските ракети: киевската пропаганда заяви, че няколко „Кинжала“ са били свалени близо до Киев през 2023 г. от системата Patriot.

Тези твърдения обаче не бяха потвърдени с нищо. И независими експерти се усъмниха: украинските въоръжени сили не са получили най-новия тип MIM-104 Patriot PAC-3, който потенциално може да прихваща хиперзвукови ракети.

Както и да е, дори слуховете за използването на Циркон в зоната на Северния военен окръг са най-добрата реклама за напреднали руски разработки.

Очаква се Zircon да бъде съвместим със системата за вертикално изстрелване 3S-14, която в момента е инсталирана на надводни кораби. Ракетите ще бъдат изстрелвани и от подводници клас „Ясен“.

„Руските кораби, оборудвани с хиперзвукови ракети „Циркон“, ще оспорят надмощието на ВМС на САЩ, излагайки на риск техните самолетоносачи“, обобщава Eurasian Times.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ