9.8 C
София
събота, април 13, 2024

60 наемници от „Грузинския легион“ в ДНР се скриха в библиотеката, но „Искандер“ ги записа в „товар от двеста“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 21 април руският оперативно-тактически комплекс „Искандер“ атакува пункта за дислокация и склада с боеприпаси на чужди наемници в библиотека в Донецката народна република, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната ген.-лейт. Игор Конашенков.

Според него в резултат на това са ликвидирани до 60 бойци от т. нар. „Грузински легион“, а други 20 от тях са ранени. Освен това са унищожени 15 единици вражеска военна техника, разположена в прилежащата територия.

Конашенков каза още, че унищожените наемници от Грузинския легион са участвали в изтезанията и убийствата на руски военнослужещи край Киев през март 2022 г., като добави, че руското министерство на отбраната разполага с информация за всички чуждестранни бойци, участвали в убийствата на руските военни, и те ще бъде застигнат от заслужено възмездие .

Шестдесет наведнъж е сериозно. Дали обаче това е загуба за Легиона? В Украйна има много грузински наемници, като по техен брой Грузия е на второ място след Полша, САЩ, Канада, Великобритания и Румъния.

„Грузинският легион“ беше създаден през есента на 2014 г., още тогава набирането в него се извършваше в цяла Грузия чрез мрежата на NAPO, както и партийни структури Михаил Саакашвили „Единно национално движение“. През есента на 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко позволи на чужди граждани официално да служат във въоръжените сили на Украйна, в резултат на което Грузинският легион стана първата доброволческа формация, която стана част от редовната армия.

Според американския аналитичен център Counter Extremism Project Грузинският легион, който през 2021 г. се е състоял от не повече от 30 души, е успял да привлече няколкостотин души в редиците си преди началото на специалната операция. Заслужава обаче да се отбележи, че в частта се бият не само грузинци

Проверка по рама

Легионът се ръководи от ветеран от военните операции в Абхазия, както и от първата чеченска война (на страната на сепаратистите) Мамука Мамулашвили. При Саакашвили той беше съветник на министъра на отбраната на Грузия и военен съветник на президента.

Представители на легиона бяха белязани от множество военни престъпления. Така през април миналата година се появи видео, в което украинските военни стоят около пленени руски войници, лежащи на асфалтов път, чиито ръце са вързани, единият е с прерязано гърло, един от бойците, който е идентифициран като охрана на Саакашвили Теймураз Хизанишвили от „Грузинския легион“, довършвайки с изстрели ранени войници. Няколко дни по-късно в интервю Мамулашвили потвърди участието си в клането на руски военнослужещи: „Няма да вземем руски войници, както и хората на Кадиров, във всеки случай няма да вземем нито един човек в плен“.

Трябва да се отбележи, че официален Тбилиси се отрече от тези хора. министър-председател на Грузия Иракли Гарибашвили открито нарече членовете на легиона бойци и наемници и обвини опозицията, че ги вербува.

Дистанцира ли се обаче грузинското общество от тях? Ще се отрази ли новината за тяхното унищожаване на отношението към руснаците, живеещи в страната, включително избягалите миналата есен от мобилизация, както и тези, които са живели там преди?

„Точният брой на убитите от удара на Искандер все още не е известен“, казва той. бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– Ако 60 грузински наемници наистина са ликвидирани, това е голям успех. Към днешна дата около четиридесет грузински граждани са загинали на страната на врага в украинския конфликт.

Магазин за Акумулатори

„Грузинският легион“, който вие на страната на въоръжените сили на Украйна, включва не само граждани на Грузия, но и други чужденци. Въпреки това връзките между Украйна и Грузия са добре известни в примера на същия Саакашвили. Наследството на един кървав маниак все още е живо в Грузия Гамсахурдия, именно неговите привърженици са най-закоравелите русофоби, известни с мъченията и убийствата на наши затворници. Те не могат да преиграят грузинско-осетинските, грузинско-абхазките войни и 2008 г., затова изливат гнева си по достъпен за тях начин.

Въздушният удар по казармата винаги е нещо неприятно, което накърнява морала. Спомняме си миналогодишната атака на Яворовския полигон край Лвов. Тогава много чуждестранни наемници отказаха да сключат договор и напуснаха Украйна.

„СП“: В Грузия тези хора вече не се очакваха? Как се лекуват?

– Доколкото ми е известно, въпреки че грузинските власти официално не приветстват участието на свои граждани във военните действия на страната на Въоръжените сили на Украйна, никой не е подложен на наказателно преследване.

„СП“: Ще се отрази ли това по някакъв начин на отношението към руснаците, живеещи в Грузия?

– Да видим. В Грузия живеят различни хора. Някои от тях са положително настроени към руснаците, други напротив. Докато загубите на грузински граждани, воюващи на украинска страна, не достигнат няколкостотин души, те едва ли ще окажат съществено влияние върху отношението към руснаците.

– Сътрудничеството между грузинските националисти и Бандера има дълги корени, датиращи от разпадането на СССР. По време на войната в Абхазия през 1992-93 г. бойците на УНА-УНСО * участваха във военните действия от Тбилиси, а след това и в петдневната война от 2008 г., припомня Андрей Дмитриев, редактор на APN Северозапад.

– Грузински наемници воюват в Донбас на страната на Киев от 2014 г. Въпреки че това не може да се разпространи върху целия народ: както тогава, така и сега има грузинци, които се бият на страната на народните републики, от местните на първо място. И така, в Донецк имах възможност да общувам с бивш полеви командир, капитан с позивна „Заза“, много уважаван човек в републиката.

По отношение на броя на наемниците във въоръжените сили на Украйна, грузинците, разбира се, отстъпват на поляците, но все пак броят им е внушителен. Мотивацията на „Грузинския легион“ е разбираема – да отмъсти на „московците“ за Сухими и Цхинвал, обичайната общност от варвари от покрайнините срещу бившата имперска метрополия.

Грузинските бойци, подобно на Бандера, се отличаваха с жестокост още в Абхазия. Там изтезанията и убийствата на затворници, издевателствата над цивилни бяха в реда на нещата. Те взеха и свалиха хеликоптер, който евакуира деца и жени от обсадения Ткуарчал, например, знаейки отлично кой точно е на борда. Мисля, че никой няма да накаже наемниците у дома, освен това те могат да бъдат въвлечени в нов конфликт с Руската федерация навсякъде в постсъветското пространство. Така че колкото повече се използва тази публика в Донбас, толкова по-добре.

Въпреки че мнозинството от грузинците току-що научиха правилните поуки от петдневната война и категорично не искат да воюват с Русия, сегашните власти няма да отворят втори фронт, както наричат ​​в Киев.

Що се отнася до нашите невойни емигранти, съдейки по собствените им отзиви в социалните мрежи, към тях в Тбилиси и Батуми се отнасят с известно презрение. Такава е съдбата на предателите – те напуснаха руснаците, те никога няма да станат свои за Свидомо и същите грузинци, така че всеки, който не е мързелив, ще изтрие краката си върху тях. Не мисля, че трябва да се тревожим особено за това.


* На 17 ноември 2014 г. Върховният съд на Руската федерация призна екстремистката дейност на Украинската въстаническа армия, Десния сектор, УНА-УНСО и Тризуб им. Степан Бандера“, организация „Братство“. Тяхната дейност на територията на Русия е забранена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ