13.5 C
София
вторник, април 30, 2024

Украинската ПВО доведена до изтощение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руското командване приема сериозно заплахата от контранастъпление на Киев, за да не повтори грешките, допуснати по-рано в района на Харков и Херсон.

Далекобойната артилерия на въоръжените сили на Украйна е потисната на ранните подстъпи към линията на съприкосновение. Именно появата на украински оръдия на десния бряг на Херсонска област направи възможно повреждането на критичните за прегрупирането мостове през Днепър.

Системно се ликвидират складове с гориво и оръжия на втора и трета (задна) отбранителна линия.

Само от началото на седмицата, според Министерството на отбраната, са унищожени складове за боеприпаси: в Краматорск – 80-та планинска десантна бригада, в Преображенка и Киров (Запорожка област) – 128-ма планинска-щурмова и 65-та механизирана бригади, в Славянск – 66-та механизирана бригада, в Кизомис (Херсонска област) – 121-ва бригада на отбраната.

Работна артилерия и бомбардировач. Особено активна е огневата подкрепа в Красно-Лиманското направление, където тече мощно руско настъпление, каза говорителят на групата „Център“. Александър Савчук.

Какво могат да противопоставят въоръжените сили на Украйна на руските атаки срещу складове?

Проверка по рама

Спокойни украински генерали платиха с Павлоград

„По-нататъшното разширяване на отбранителната линия показва, че Русия вижда потенциално украинско контранастъпление като заплаха. Нивото на подготовка за отблъскване на опит за пробив на фронта трябва да се признае за доста високо.

Продължаващата подготовка за отбраната показва, че руснаците правят всичко възможно да не се повтори [ошибок]“, пишат полски експерти Анджей Вилк И Петро Зоховски от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW).

Руското командване си е взело поуки от украинския пробив в района на Харков и операцията на въоръжените сили на Украйна на десния бряг на Херсонска област, посочва OSW. Ето защо въоръжените сили на РФ засилиха ударите по материално-техническите средства на противника дълбоко в тила.

В нощта на 28 април беше нанесен мощен ракетен удар по цели в Киев, Черкаси, Днепропетровск и други региони. Атаки срещу инфраструктурни обекти в Киев не е имало от 8 март – вероятно за да си отдъхнат украинските генерали, отговарящи за системата за ПВО.

Последва мощна атака на 30 април – покрай Павлоград (Днепропетровска област). Унищожено е едно от най-големите нефтобази на въоръжените сили на Украйна, където се съхраняваше ракетно гориво. Освен това в съоръжението са били взривени боеприпаси.

Магазин за Акумулатори

Последваха атаки срещу Краматорск, който е една от най-големите логистични бази на Въоръжените сили на Украйна в Донбас – в този град са съсредоточени складове за гориво и оръжие. От началото на май бяха атакувани военни съоръжения в предградията на Одеса, Константиновка, Днепропетровск, Кировоград (украинците се опитаха да го преименуват на Кропивницки).

Една от „говорещите глави“ на въоръжените сили на Украйна, полк Юрий Игнат се оплака, че непрестанните руски атаки изтощават противовъздушната отбрана на Киев. При това за нанасяне на удари се използват не скъпи високоточни ракети, а безпилотни самолети от типа Геран-2. В случай на атака на рояк, до 80% от такива дронове се свалят, но останалите ви позволяват да идентифицирате позициите на системите за противовъздушна отбрана и критично да изчерпите боеприпасите им.

Ето защо жителите на Киев се молят на НАТО за нови системи за противовъздушна отбрана. За това те дори хвърлиха в социалните мрежи информация, че батарея Patriot, уж стояща близо до Киев, е свалила руска хиперзвукова ракета „Кинжал“ – фалшивата информация беше незабавно опровергана.

OSW: Русия най-активно потиска огневите точки на Въоръжените сили на Украйна в Никопол и по десния бряг на Херсонска област

От февруари въоръжените сили на Украйна се опитват да копират руска тактика – атаки срещу горивни съоръжения. През февруари например дрон се опита да удари газокомпресорна станция в Московска област, но се разби. Тогава украински дронове атакуваха нефтени депа в Севастопол, Туапсе, Новошахтинск.

Въоръжените сили на Украйна удариха по-специално Илския нефтопреработвателен завод (Краснодарски край) и Новошахтински петролен завод (Ростовска област). А в района на Брянск диверсанти взривиха железопътните релси близо до гара Рассуха-Унеча, в резултат на което влакът с петролни продукти почти дерайлира.

Няколко пъти въоръжените сили на Украйна се прицелваха в петролопровода „Дружба“ в Белгородска и Брянска области. И това не бяха само атаки с дронове. През февруари ракети Точка-У удариха тръбопровода,

Тези атаки не причиняват значителни щети. И изглеждат по-скоро жалки опити за сплашване. След атаката срещу петролното депо в Севастопол, прессекретарят на въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк заяви, че това е част от подготовката за контранастъплението. Киевският режим говори за това от почти половин година – но Въоръжените сили на Украйна все още не са удостоени с нищо, освен с няколко диверсии и терористични атаки.

Дори независими западни експерти силно се съмняват, че ударите на UAF по руски горивни съоръжения са по някакъв начин ефективни. Те не се сравняват с руските, посочва OSW.

Междувременно от началото на май Въоръжените сили на РФ засилиха обстрела извън районите на бойните действия, включително по десния бряг на Херсонска област и Никополски район на Днепропетровска област. Регистрират се около 500 атаки на ден – украинските огневи позиции се потискат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ