14.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Започнете да ядете тиквички всеки ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тиквичките са един от най-полезните пролетни зеленчуци. Този диетичен продукт съдържа много витамини и компоненти, които оказват благоприятен ефект върху здравето. 

С тиквички може да се приготвят различни ястия, но малко хора знаят, че те може да се консумират без термична обработка. Полезните свойства на суровите тиквички не са за подценяване. 

Цели 95% от тях се състоят от вода. Зеленчукът съдържа много витамини, например А, В, С, Н и РР. В допълнение, в състава им влизат:

  • захариди и въглехидрати;
  • мазнини и протеини;
  • Проверка по рама
  • ненаситени мастни и органични киселини;
  • целулоза;
  • хранителни фибри;

Полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

Тиквичките са богати на калий, калций, натрий, фосфор, мед, желязо, манган и магнезий. Тези елементи играят важна роля за човешкото тяло. Зеленчукът съдържа и пектини, които са ефективни при премахването на радионуклидите. Този нискокалоричен продукт е подходящ за диетата на тези, които искат да отслабнат. Всички компоненти, които съставляват суровите тиквички, имат положителен ефект върху тялото.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете тиквички?

Тиквичката има противоалергично и антианемично действие върху организма. Тези популярни зеленчуци са полезни за диабетиците, тъй като са с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Съдържанието на захар в тях е минимално, а включеният в състава им пектин поддържа кръвната глюкоза в нормални граници. Този продукт е отличен диуретик, така че се препоръчва да се използва при отоци. Именно диетичните фибри премахват излишната вода, както и солта и токсините.

Съвет: Ако в тялото ви има много шлаки и токсини, препоръчва се да се консумират 200 гр сурови тиквички на ден.

Магазин за Акумулатори

Кой ТРЯБВА да яде тиквички всеки ден?

Тези зеленчуци имат благоприятен ефект върху червата и стомаха, като стимулират тяхната функция. Тиквичките нормализират микрофлората. Препоръчва се да се консумират след операции на стомаха или червата, тъй като допринасят за заздравяването на лигавицата.

Тиквичките помагат на човешкото тяло да усвои протеини и да възстанови гликогена, който е източник на бърза енергия. Суровите зеленчуци, поради високото съдържание на фибри, почистват червата и подобряват метаболитните процеси. Те са отлично средство за лечение на запек. Зеленчукът оказва положителен ефект върху работата на черния дроб и отлично го пречиства от токсини.

Тиквичките са особено полезни за възрастните хора, тъй като редовната консумация на сурови зеленчуци забавя стареенето на организма. Тиквичките се препоръчват да се въведат в диетата, за да се предотврати появата на артрит (отстраняват излишната сол), както и при заболявания на съдовете и хипертония. Тартроновата киселина в състава им помага за укрепване на кръвоносните съдове.

Пържените тиквички няма да станат мазни и ще се топят в устата, ако направите това

Желязото, съдържащо се в тиквичките, повишава способността на кръвта да задържа кислород. Поради това се повишава издръжливостта при физическата активност. При анемия също се препоръчва да се консумират тиквички, тъй като съдържат витамини и минерали, необходими за хемопоезата. Естествените антиоксиданти в тях намаляват риска от рак, според изданието The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ