13.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Рязко покачване на случаите на COVID-19 в Индия, причинено от новия вариант Arcturus

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Арктурус“ вече е регистриран в пет страни: Индия (48 лабораторно потвърдени случая), Бруней (22 случая), САЩ (15 случая), Сингапур (14) и Канада, докато има рязък скок на заболеваемостта в Индия, според индийското издание. Таймс ъв Индия.

„Появи се нов кандидат за първенството в еволюционната надпревара сред повече от 874 подлинии Omicron и 154 рекомбинанти на SARS-CoV-2 – вариантът XBB.1.6 – Arcturus. Предварителното предимство в растежа е + 166%. Съществуващите мутации в това вариант са тревожни за учените поради възможно повишаване на патогенността (симптомите на заболяването)“, коментира Александър Соловьов, водещ експерт на Националната медицинска асоциация за развитие на експертната дейност в областта на лабораторната диагностика „MedLabExpert“. съобщението за новия мутант.

В Индия повечето от вариантите на XBB.1.6 вече са открити в щата Махаращра в Централна Индия – от същия регион щамът „Делта“ преди това се е разпространил в целия свят.

„В допълнение към този вариант, учените наблюдават друг бързо разрастващ се вариант на Omicron в няколко страни в Африка с преобладаващо разпространение в Кот д’Ивоар. Този вариант на XBB рекомбинанта също има неприятна мутация, която може да увеличи патогенността на вируса Следващите 2-3 седмици ще дадат повече информация за новите опции и рисковете, свързани с тяхното разпространение“, заключи експертът в своя канал в Telegram.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ