14.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Като предостави оръжие на Украйна, Сеул ще се застреля в гръб

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Южна Корея не доставя оръжия на Киев в името на стабилността в отношенията с Русия, твърди агенция Йонхап, позовавайки се на източник в кабинета на държавния глава.

Бивш президент на Южна Корея Юн Сок Йол заяви, че в случай на ситуация в Украйна, която „международната общност не може да толерира“, за Сеул ще бъде трудно да настоява да предостави на Киев само хуманитарна или финансова подкрепа. Така той за първи път допусна възможността за военна помощ на Украйна.

Коментира тези думи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков изрази съжаление за недружелюбната позиция на Сеул и припомни, че доставката на оръжия за Киев би означавала въвличането на Южна Корея в конфликта.

Значи Сеул все още не иска да разваля отношенията си с Москва? Но не е ли влиянието на Вашингтон в тази страна в пъти по-силно? От друга страна, какво може да даде Сеул на Украйна, което още не е получил от Запада?

„Южна Корея е един от основните производители на модерни оръжия в света, тя е и основният доставчик на такива оръжия за Полша“, казва Директор на Института на ЕАЕС Владимир Лепехин. – Благодарение на Корея днес Полша има най-модерните танкове, самолети, артилерия, а чрез това – и амбицията да заграби парче от Украйна за себе си, включително и чрез военна конфронтация с Руската федерация.

Още веднъж повтарям: в света няма държави, които да ценят отношенията с Русия – време е да се освободим от илюзиите. Всички наши „партньори“ печелят от Русия. Корея печели двойно – въоръжила до зъби Полша, сега е готова да доставя оръжие на Русия. Това явно отговаря на плановете на англосаксонците – да продължат войната до последния украинец и руснак.

Проверка по рама

„SP“: Какво се страхува да загуби Сеул в отношенията с Москва? Имаме сериозен оборот, купуват ли нещо критично от нас?

— Сеул не се страхува да загуби нещо в отношенията си с Москва. За него е важно да има база за бъдещо сливане със Северна Корея или поне да не дразни много Пхенян и Пекин. Не е изключено да са получили „фе“ от Пекин именно защото са подкрепяли силно Полша, а сега, за да го омилостивят, ще „подкрепят“ Русия.

„SP“: И какви оръжия може да предложи Корея на Украйна, които Западът не дава?

– Корея е специализирана в производството на най-модерните оръжия и нейните продукти в много отношения превъзхождат западните.

„SP“: В същото време Корея предоставя на Украйна хуманитарна помощ, но не доставя оръжие. Какво означава? „Хуманитарна“ не е толкова критична, Москва няма да се обиди?

– Всяко умно състояние изпълнява прокси действия, без да влиза в директни конфликти. Корея търгува и получава големи печалби, защо трябва да влиза в политически групировки.

Магазин за Акумулатори

„SP“: Президентът Yoon Seok-yeol по-рано предположи, че ако възникне ситуация в Украйна, която „международната общност не може да толерира“, ще бъде трудно за Сеул да настоява да предостави само хуманитарна или финансова подкрепа на Киев. Каква е тази ситуация? Какво може да промени отношението на Сеул?

– Тази фраза беше казана единствено, за да имитира солидарността на Корея със Запада. Тя не може да си позволи повече. Ами ако в региона започне война с участието на Китай? Оттук и такива неясни и неконкретни твърдения, които играят ролята на гръмоотвод или реплики.

„Южна Корея е един от водещите производители на оръжия в света, произвежда най-широката гама от малки оръжия до артилерия, бойни самолети и т.н.“, потвърждава политолог, ръководител на проекта Open Analytics Роман Травин. – Тоест, разбира се, Южна Корея може да достави на Украйна почти всичко, което й липсва сега. Доколкото разбирам, на първо място става дума за артилерийски снаряди.

„SP“: Историята на нашите отношения никога не е била особено топла, особено след като Русия винаги е подкрепяла КНДР и Китай, а това са враговете на Южна Корея …

— Не смятам, че отношенията с Русия са толкова фундаментални за Корея. В известен смисъл като с някакъв вид партньор, особено съюзник, но за Русия е много важно Русия да не достигне ново ниво на партньорство и подкрепа със Северна Корея и тук, мисля, че сме точно това Говорейки за.

„SP“: Колко голямо е влиянието на Вашингтон върху Сеул? Могат ли американците да принудят корейците?

— Да, смятам, че влиянието е доста голямо. Корейците, разбира се, се съпротивляват, но мисля, че при определено развитие на събитията американците все пак ще могат да окажат натиск върху тях, в смисъл, че корейците, ако не директно, но чрез някакви схеми, ще бъдат повече участва активно във военна помощ на Украйна.

SP: Какво имаше предвид Yoon Suk-yeol, когато каза, че в Украйна е възникнала ситуация, с която „международната общност няма да може да се примири“. Какво ще вдъхнови ръководството на страната да промени сегашната позиция?

– Тук вероятно става дума за това, че в Сеул търсят някакъв аргумент за себе си, с който по-късно да оправдаят доставката на оръжие. Ако американците принудят корейците да направят това, те оставят вратичка, за да се оправдаят по-късно. Мисля, че ако има нужда, ще намерят някаква причина и ще кажат, че това е точно същата ситуация, която повече не може да се толерира.

„СП“: Според Песков доставката на оръжия за Киев би означавала въвличането на Южна Корея в конфликта. И тогава какво? Какво ще отговорим? Да протестираме ли

– Да, тук, разбира се, за пореден път се сблъскваме с факта, че Русия говори за някакви червени линии, а след това нищо не се случва, но в този случай изглежда, че ще има някакъв отговор, още повече че не е трудно, тъй като отдавна е необходимо по-тясно сътрудничество със Северна Корея и може би има отлична причина за това, включително във военната сфера. Процесът вече е в ход, но ще може да се стимулира. Северна Корея е в трудна ситуация и Русия ще намери начин да я засили.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ