19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Адибел Кинтеро: Има начин да се справите с напълняването в менопаузата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Менопаузата ми е създавала безброй проблеми – разказва венецуалката Адибел Кинтеро. – Някои от симптомите бяха наистина изтощителни. Аз съм на 47 и години наред се оплаквах, че имам цикъл толкова късно в живота си. Но когато менопаузата настъпи, страдах от мигрена, мозъчна мъгла, изблици на гняв, горещи вълни… Липсваше ми услужливата памет.

Не можех да повярвам, че думите ми убягваха.

Понякога имах нужда да се прибера в стаята си и да ме оставят на мира дори най-близките ми хора. Не можех да опиша на семейството си какво преживявах. Някои дни всичко, което можех, беше просто да не правя нищо. 

Сякаш това не беше достатъчно, че на всичко отгоре в последната година и половина качих 19 кг. А ям по-малко, правя същите упражнения и не съм предприемала други промени, които биха могли да повлияят на теглото ми. Знам, че метаболизмът се забавя с напредването на възрастта, но мисля, че качването на толкова много тегло за по-малко от 2 години беше някаква лудост.

И това ме побъркваше. Забелязах, че и моите приятелки също наддават значително в менопаузата. Когато започнаха симптомите, си мислех, че ще получавам само горещи вълни. Отне ми известно време, докато свържа менопаузата с наддаването на тегло“, пише авторката на този метод за отслабване.

Тя отишла да търси професионална помощ и й препоръчали хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Хапчетата малко й помогнали, но нищо не се променило драстично. И всеки път, когато споменавала качването на тегло на някоя от приятелките си, получавала реакция от сорта: „О, само почакай, ще става още по-лошо“.

Проверка по рама

Но когато вече не можела да понася новите гънки на корема си, почувствала огромен дискомфорт. Вече знаела, че има нужда от промяна. Освен това била принудена да си купи по-големи и по-широки дрехи, за да скрие тялото си. 

„Преди това се опитах да отслабна по конвенционални начини. Спазвах популярни диети, елиминирах въглехидратите от менюто си. За 2 месеца – почти никакъв алкохол и преработени храни, избягвах захар. По принцип се лишавах колкото можех. За това време свалих само 2-3 килограма. Преди двадесет години, кълна се, щях да отслабна с 10 кг за това усилие!

Отидох при моята лична лекарка, която ми даде метод за отслабване, който според нея работи при жени в менопауза. Оказва се, че повечето от нейните пациентки в менопауза са отслабнали успешно, като са следвали персонализирано периодично гладуване в дененощието. Според нея периодичното гладуване (фастинг) е безопасно и особено полезно за жени не само в менопауза, но и в преход към нея (перименопауза). 

Започнах персонализираната програма за периодично гладуване, препоръчана от моята лекарка. Периодичното гладуване или фастинг означава цикличност на доброволно гладуване и хранене в денонощието. С персонализирана програма започнах да гладувам бавно и следвах протокол от 12:12 (12 часа хранене и 12 часа гладуване на денонощие). Бързо успях да удължа прозорците на гладуване до 18 часа на ден. Освен това ми хареса да го правя, защото започнах да усещам ефекта от гладуването почти веднага. 

Внимавам какво ям, но не се ограничавам. Не спазвам конкретна диета и не премахвам групи храни и се наслаждавам на десерти, без чувство за вина или срам. И познайте?! Досега съм свалила 21 килограма. Чувствам се по-добре и дрехите ми са с два-три номера по-малки, отколкото когато започнах. Най-изненадващото е, че моите горещи вълни вече почти изчезнаха и не се чувствам подута. Сега съм и много по-щастлива!

и във Фейсбук/media/source/202307/1688635788_24_adibel_kintero.jpg“ title=“undefined“>

Магазин за Акумулатори

Адибел Кинтеро

Но моят съвет е: не започвайте периодично гладуване без помощ, особено ако не знаете отговорите на въпроси като:

Какъв е правилният прозорец на гладуване, който ще доведе до най-голяма загуба на тегло при вас? (Започнете с 12:12 часа и увеличете максимум до 18:6 часа. Сами ще усетите кой фастинг ви допада най-много. Спазвате ли го с постоянство, със сигурност ще свалите излишното тегло. Организмът сам ще спре да отслабва, когато вече няма нужда)“, казва Адибел Кинтеро.

Колко килограма можете да отслабнете с периодично гладуване? Индивидуално е, но за два месеца фастинг е възможно да свалите 10 кг. Периодите на гладуване рестартират метаболизма.

Чест въпрос е: Спането брои ли се за гладуване? (Да, брои се.)

Друг въпрос е: Какво мога да ям по време на прозореца, когато не гладувам? (Истинска сготвена храна, салати, плодове и зеленчуци. Без рафинирана захар, освен когато желанието за сладко и шоколад е непреодолимо.)

Кафето/чаят прекъсва ли гладуването? (Не го прекъсват, когато са неподсладени. Плюс това трябва да се пие много, много вода).

Кинтеро намерила правилните отговори на тези въпроси и започнала успешно да отслабва в менопаузата. Лекарят й предложил да попълни безплатен здравен тест, за да премахне догадките как да отслабна чрез периодично гладуване.

Има разработени много приложения за телефон, улесняващи фастинга. Едно от тях е приложението DoFasting, от което за по-малко от 2 минути се получава персонализирано ръководство за периодично гладуване, включително планове за хранене, съобразени с начина  на живот и създадени от професионални диетолози. Дава се и 7-дневен пробен период с приложението, за да види потребителят какво получава, преди да се ангажира. 

Наред със загубата на тегло жената изпитала и други предимства на гладуването: повишен метаболизъм и енергия, малко или никакво желание за храна, по-добро настроение и почти напълно изчезнали симптомите на менопаузата!

Какво всъщност е периодичното гладуване?

То е революционен подход към отслабването и храненето. Той помага на храносмилателния ви тракт да си почине, като ефективно ви кара да се чувствате по-добре и предотвратява здравословни проблеми по време на процеса.

През така наречения прозорец на хранене не ограничавате приема на храна, а през периодите на гладуване не ядете изобщо. Времевите рамки варират, като най-популярната схема е 8 часа хранене и 16 часа гладуване.

Интервалното гладуване (фастингът) може да осигури много ползи: изгаряне на мазнини, по-ниски нива на кръвната захар и намалена инсулинова резистентност, по-ниски нива на холестерола и по-дълъг живот.

Въпреки че мнозина използват фастинга като най-лесния метод за отслабване, загубата на тегло е по-скоро страничен ефект. Фастингът по своята същност не е диета. Това е график на хранене, който задейства много полезни процеси в телата ни и така ги възстановява. Това не ви ограничава да ядете определени групи храни, нито изисква да консумирате само конкретни продукти.

Фастингът увеличава загубата на тегло, защото въздържането от храна в определени часове от денонощието коригира метаболизма ви. Тридневният фастинг може потенциално да увеличи метаболизма с 14% при здрави хора. Това означава, че поради гладуването ще изгорите по-бързо калориите, които консумирате, и следователно ще отслабвате с по-високи темпове.

Повечето изследвания показват, че периодичното гладуване е много ефективно за намаляване на глюкозата и инсулина на гладно и за намаляването на инсулиновата резистентност. 

Това пречи да трупаме излишни мазнини

Ако се практикува ежедневно, периодичното гладуване регулира глада. То е особено полезно за тези, които са загубили чувството за глад поради лоша диета и постоянно преяждане. Разбирането на сигналите за глад води до по-балансирана и здравословна диета.

Гладуването предизвиква автофагия, процес, чрез който изродените клетки се елиминират – механизъм за противодействие на негативните ефекти от стареенето. Това означава по-малко възпалителни процеси и по-добър имунитет. Което от своя страна, подобрява сърдечносъдовото здраве, повишава издръжливостта, понижава кръвното налягане и дори се бори с раковите клетки.

Освен това липсата на храна за продължителни периоди може да помогне за подобряване на настроението, на концентрацията, за намаляване на риска от диабет. Периодичното гладуване не е обикновен метод за отслабване. Това е път към оптимизиране възможностите на тялото да гори мазнини и да се лекува едновременно.

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ