7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Ако имате такива петна по ноктите, незабавно направете това

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трябва да знаете, че ноктите са изградени основно от протеин, наречен креатин, и са сред най-здравите тъкани в тялото. Често ги разглеждаме по естетически причини, но те могат да бъдат и признак за общото здравословно състояние или начина на живот.
Най-често срещаните промени в ноктите

Линии в средата на дължината на ноктите показват заболявания отпреди 3-4 месеца. Настоящите заболявания могат да се видят в основата. Винаги обаче си струва да се консултирате с интернист за всички промени по ноктите, който ще постави правилната диагноза и ще предложи подходящо лечение.
Силно розовият цвят на ноктите може да сигнализира за хипертония

Бледите нокти показват липса на желязо, сините нокти – сърдечно нарушение, а жълтите нокти най-често са резултат от пушене или боядисване с тъмни емайли без нанасяне на основен слой.
5 причини да не си слагате изкуствени нокти никога

Проверка по рама

Петна по ноктите – жълтеникави или зеленикави могат да бъдат симптом за гъбички, особено когато ноктите започват да се рушат след известно време и по тях се появяват малки дупчици.
Белите петна по ноктите са показателни за недостиг на калций и умора. Ако петната са кафяви на цвят, това може да означава отравяне, лошо храносмилане, злоупотреба с алкохол и никотин.

Напукването и лющенето на ноктите може да е сигнал за лоша храносмилателна функция или за отслабен организъм. Белите ивици по ноктите са признак за нарушения на нервната и ендокринната система. Напречните черни ивици могат да показват реакция към токсични вещества.

Причини за чупливи нокти
Чупливостта и склонността към чупене на ноктите най-често е резултат от недостиг на витамини и микроелементи, както и на минерални соли и градивни протеини. Прекомерната чупливост (в резултат на надлъжни вдлъбнатини) може да е предвестник на сериозно заболяване. 

Надлъжните бразди по ноктите могат да показват стомашно-чревно разстройство или остеопороза. Вдлъбнатите вдлъбнатини обикновено са налице при хора с ревматизъм или диабет. Ако внезапно и без причина ноктите ви загубят еластичността си и станат твърди, направете ЕКГ и рентгенова снимка.

Магазин за Акумулатори

Ето какво може да каже цветът на ноктите ви
Сред основните причини за чупливи нокти са:

– недостиг на витамини: А, В,С, Е,
– минерали: магнезий, калций, цинк,
– вредно въздействие на детергентите
– неправилна грижа.

Разцепването на ноктите може да е резултат от грешки в грижите, например неумело изпиляване, но може да е и знак, че не всичко в организма ви е наред, например липса на витамини А, Е, С или витамини от група В. Вината може да е и в недостатъчно количество елементи като калций, желязо, цинк, магнезий или силиций. Тези дефицити – освен разслояването на нокътната плочка – причиняват и нейната чупливост и крехкост.
Отлепване на ноктите

Отлепване на ноктите може да се появи, когато организмът се бори с хипертиреоидизъм, някое от автоимунните или респираторните заболявания. Тя може да бъде и симптом на псориазис, гъбички или знак, че организмът е отслабен от болест.

Диета за нокти

Какво може да се направи, за да се предотврати чупенето на ноктите? Най-добрият приятел на слабите, чупещи се нокти е правилната диета. Когато искате да имате красиви нокти, не забравяйте диетата, която включва храни, богати на:

– протеини – яйчен белтък, мляко, сирене, ориз,
– калций – мляко, сирене, яйчен жълтък,
– желязо – магданоз,
– силиций – пресни плодове и зеленчуци и лечебни растения (хвощ),
– магнезий – какао, горчив и сладък шоколад и бадеми,
– цинк – цвекло, зеле и пшеничен зародиш.

Причини за цепещи се нокти и как да се справим с тях

Когато плочките се чупят, разцепват и растат лошо, това означава, че на организма му липсва желязо. Когато няма достатъчно желязо, приемайте таблетки с желязо и ги подкрепяйте с витамини А и В, както и със сок от моркови. Когато по плаките се появят бели петна, трябва допълнително да се приема цинков препарат с витамин В6. В аптеките се предлагат и препарати за укрепване на ноктите.

Витамините от група В (особено биотинът) работят заедно с витамините С и Е за образуване на кератин и други протеини, необходими за укрепване на ноктите. Рибеното масло и маслото от вечерна иглика и борадж са богати на есенциални мастни киселини, които подхранват ноктите и предотвратяват чупливостта и крехкостта им.

Балсами за нокти

Балсамите за нокти също са отлични за регенериране и укрепване на нокътната плочка. Те защитават и укрепват нокътната плочка. Можете да използвате и балсами под формата на масла (напр. масло от чаено дърво). Всяко лечение трябва да се провежда търпеливо, в продължение на поне два месеца, за да се получат желаните резултати.

От време на време третирайте ноктите си с мазнина. Потопете ръцете си за няколко минути в топъл зехтин с няколко капки витамини А и Е или лимон. Ако ноктите ви са много увредени, правете процедурата всеки втори ден и удължете времето до 30 минути. 

Как се грижите за ноктите си?

Много от нас се оплакват от слаби, крехки, чупливи или чупещи се нокти. Върху външния им вид оказват влияние правилната грижа, правилното хранене, здравето и правилно изпълненият маникюр. Дори красивите и добре поддържани ръце могат да се повредят, например при извършване на домакинска работа. За да ги поддържате в добро състояние, следвайте няколко съвета.

1. Избягвайте твърде продължителния контакт на ноктите с вода (особено с гореща вода), който ги изсушава и отслабва – те стават склонни към разцепване.

2. Мийте ръцете си с продукти без сапун. Те не изсушават кожата.

3. Предпазвайте ръцете си от почистващи препарати – използвайте ръкавици.

4. Втривайте подхранващи и овлажняващи кремове в ръцете си след всяко измиване. Те образуват защитен слой и регенерират ноктите.

5. Не отваряйте опаковки и контейнери с ноктите си. Постоянното захващане на предмети с тях ги отслабва и ги прави по-лесно чупливи.

6. Не използвайте метални предмети за маникюр, тъй като с тях лесно може да се увреди нокътната плочка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ