26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

АПИ се налапа! Заради далавери сложили евтини боклуци вместо истински знаци по пътищата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Скандална схема за източване на държавния бюджет при ремонта на тунел „Витиня“ и тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ разкриха пътни експерти!

„Светещите пътни знаци пред тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са евтин боклук, който не отговаря на никакви норми“. Това обяви Диана Русинова, председател на УС на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП) пред журналисти днес.

Тя разказа, че преди около година получили сигнал, че по пътищата у нас има поставени светещи знаци и се твърдяло, че при шофиране силно заслепяват шофьорите.

Знаците светят с еднаква сила през деня и през нощта, не се виждат добре и един от тях вече е отчупен от удар огледало на камион в него, поради което е свален наскоро.

Проверка по рама

„Направихме проверка и установихме, че наистина е така. Изпратихме питане към Държавно дружество „Автомагистрали“. Месец по-късно, на 5 януари, получихме отговор. Оттам ни увериха, че това са управляеми пътни знаци и отговарят на изискванията”, каза Русинова.

Експертът подчерта, че АПИ е допуснала на пътя да има пътни знаци, които застрашават пряко безопасността и поставят в риск участниците в движението. „Фирма „Колет Софт“ ЕООД никога не е имала право да изработва такива продукти и това ние го научихме от сайта на МРРБ“, поясни тя, като уточни, че един такъв знак струва 5 бона.

„За нас остава учудващо как може да се допусне да бъде поставен пътен знак на пътя, който не отговаря на никакви норми“, коментира тя. 

Експертите поискали оферти от гръцка и сръбска фирми и станало ясно, че 958 евро струва един такъв знак в Гърция, а сръбският производител дава оферта за 1750 евро. А според данните на АПИ те са стрували на българския данъкоплатец между 9 хил. и 10 хиляди лева.

ЕЦТП са предоставили доклада за евтините боклуци, които са поставени вместо истински пътни знаци, на главния прокурор и на Софийската градска прокуратура.

Русинова съобщи, че за ремонта на тунел „Витиня“ са изразходени 63 млн. лв. без ДДС. „Българските знаци са поставени през ноември месец миналата година и са стояли до месец март тази година, гръцките са поставени през март месец и до момента стоят там”, каза още тя.

Магазин за Акумулатори

„Ние не твърдим нищо, имаме документи, които доказват, че има щета за бюджета“, категорична е Русинова, като подчерта, че ЕС дава правила и норми, с които производителите трябва да се съобразяват, както и че тези знаци трябва да имат С-маркировка.

Инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ, съобщи, че сумата за шестте знака на „Витиня“ е 30 хил. лв., около 30 хил. лв. струват и шестте знака на „Ечемишка“. По думите му е установено категорично, че пътните знаци, които са монтирани в началото, не отговарят на стандартите, другите също се оказва, че не отговарят на изискванията, следователно се очаква да бъдат поставени нови, но според него сумите са завишени.

Материалът АПИ се налапа! Заради далавери сложили евтини боклуци вместо истински знаци по пътищата е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ