17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Атака срещу Макрон. Президентът на Франция призова за прекратяване на безредиците в страната

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Макрон призова бунтовниците за първи път след кризата да спрат грабежите. Президентът направи гръмко изявление по време на среща с ключови министри от френското правителство късно вечерта на 2 юли. Политикът ще се срещне с около 220 френски кметове на 4 юли, за да обсъдят ситуацията, съобщава AFP.

Близо 45 000 полицаи и специални сили са изпратени да се борят с протестиращите. Стотици обществени сгради и магазини (в Париж, Марсилия, Лион и Страсбург) бяха повредени или ограбени по време на бунтовете.

Бунтовете са отговор на убийството на Наел, 17-годишен тийнейджър от северноафрикански произход. Те са сравнени с реакцията на чернокожото население на Америка на убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от белия полицай Дерек Шовин през май 2020 г. В САЩ преди три години младежите излязоха по улиците на големите градове и се разбунтуваха.
Експерти припомниха, че не толкова отдавна Макрон одобри повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция. Това беше предшествано от месеци на стачки и протести.

„Това, което Макрон трябва да направи, е да разработи смислени политики за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени тези млади хора“, каза тя. Блумбърг Вивиен Шмид, професор в Бостънския университет. „За съжаление обаче не е ясно дали той наистина е наясно с този проблем.“
Отговорът на Макрон на безредиците беше описан от наблюдатели като закъснял, отбелязвайки факта, че премиерът Елизабет Борн и френският вътрешен министър Жералда Дарманин бяха „говорещите глави“ през тези няколко дни. Самият президент предизвика гнева на французите с поведението си: в разгара на безредиците той танцува със съпругата си на концерт на Елтън Джон и беше сниман прегърнат британския певец и съпруга му.

Проверка по рама

В неделя бабата на убития тийнейджър призова протестиращите да се успокоят, каза пред телевизионния канал BFMче размирниците са използвали смъртта му като „претекст“.
Сред протестиращите има много непълнолетни от работническите квартали. Това говори за социалната бездна в страната. Показателно е, че най-жестоките сблъсъци се случиха през нощта на 3 юли в пристанищния град Марсилия, който Макрон посети миналата седмица, обещавайки да предостави пари за обществени проекти.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер каза в събота, че повече от 10 големи търговски центъра и повече от 700 супермаркета, банки и магазини са били повредени. Някои от тях са се превърнали в руини.

Много страни, включително Великобритания, предупредиха своите граждани да не пътуват до Франция. От началото на юли близо 25 процента от чуждестранните туристи са решили да отменят настаняването си в Париж.
Френската опозиция вече заяви, че сегашното правителство не е в състояние да гарантира обществената безопасност и да намали икономическото неравенство. Много политици, включително Марин льо Пен, осъдиха нападението на протестиращите срещу дома на кмета на град Л’Ю-ле-Роз в предградията на Париж.

Припомняме, че нападателите са използвали колата, за да разбият портите на къщата, където са били съпругата и малките деца на кмета Венсан Жанбрун. Жената, бягайки от радикалите, се самонарани. Детето също е пострадало.

Магазин за Акумулатори

„Снощи беше нов крайъгълен камък на ужас и срам“, коментира инцидента Венсан Жанбрун, осъждайки „акт на неописуемо малодушие“. Местният прокурор каза, че нападението, извършено в 01:30 часа, се разследва по член „опит за убийство“. Образувано е наказателно дело.
Стивън Хардуен каза пред репортери, че на мястото е намерена бутилка със запалима течност. Премиерът Борн и министърът на вътрешните работи Дарманин посетиха град L’Ey-le-Rose в неделя. „Ще продължим да почистваме“, каза Борн.

Бунтове в необлагодетелстваните райони на Франция и улични демонстрации с участието на млади хора се случват редовно в страната, което отразява дълбокото разделение в обществото.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ