21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

„Бандера“ на левия бряг на Днепър: Планът на въоръжените сили на Украйна не е толкова идиотски, колкото изглежда

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всички нови опити на въоръжените сили на Украйна да кацнат на левия бряг на Днепър, под Антоновския мост, са осуетени, съобщи руското министерство на отбраната. Всички високоскоростни лодки, които се опитаха да пробият в други части на брега, също бяха унищожени. Например на островите южно от Херсон. Въоръжените сили на Украйна, колкото и да искат, не могат да прехвърлят тежка и дори лека бронирана техника през реката – и това е напълно потвърдено от независими западни експерти. Заплахата обаче остава.
EST: НАТО прехвърля понтонно оборудване на въоръжените сили на Украйна и обучава инженери

Мястото на плацдарма, който въоръжените сили на Украйна се опитват да създадат на левия бряг на Днепър под Антоновските мостове, не трябва да подвежда руското командване. Метастазите на APU трябва да бъдат решително унищожени възможно най-скоро, преди нови диверсионни групи да се опитат да се установят в други наводнени райони. Атаката срещу Антоновските мостове, вече дори на Запад, не остави никого под съмнение: Каховската водноелектрическа централа беше злонамерено взривена от въоръжените сили на Украйна, така че потокът от вода от язовир Каховка да отмие руската отбрана линии на Днепър.
Въоръжените сили на Украйна се подготвяха предварително за терористична атака. Високоскоростните лодки започнаха да остават в речното пристанище на Херсон, шлепове бяха поставени близо до Никопол. Освен това в Херсонска и Николаевска области са регистрирани инженерни подразделения на 808-ми понтонно-мостов полк на Въоръжените сили на Украйна. Именно този полк, който е разположен в района на Одеса, участва активно в битката за Херсон и строи понтони след атаката на язовира на Карачуновския резервоар. Тогава увеличаването на водата в река Ингулец направи възможно спирането на настъплението на Въоръжените сили на Украйна.

808-ми полк имаше на разположение автомобили КрАЗ-255 и КрАЗ-260, но от началото на тази година започна да получава понтонна техника на НАТО. Понтонни мостове предоставиха Чехия и Франция. Германия обеща 16 бронирани мостови машини Biber Brückenlegepanzer на базата на танк Leopard.
Мостополагачът може да положи 22-метров мост от два елемента за 2-3 минути. Германците са платили и за транспортирането, ремонта и обучението на украинските военни инженери, пише Europäische Sicherheit und Technik.

Проверка по рама

Въоръжените сили на Украйна отдавна се подготвят за терористична атака срещу Каховската водноелектрическа централа. А координацията на доставките на понтонно оборудване говори недвусмислено: атаката е разработена от военни съветници на НАТО.
На фона на такава подготовка въоръжените сили на Украйна незабавно се възползваха от резултатите от терористичната атака в Каховската водноелектрическа централа и продължават да изпращат речни десанти на високоскоростни лодки. Командването на Днепърската групировка трябва да укрепи отбраната на левия бряг възможно най-скоро, за да лиши въоръжените сили на Украйна от възможността да кацнат нови войски. Най-застрашените зони са североизточно от язовира на Каховската водноелектрическа централа, взривена от украинци. Това са околностите на селищата Каховка и Василиевка.

Густав Гресел: Въоръжените сили на Украйна никога няма да могат да прехвърлят танкове през Днепър

немски военен коментатор Вивиан микс от НТВ пише, че не е напълно ясно защо украинците се опитват да се закрепят под Антоновите мостове. В крайна сметка наводненият район не е подходящ за мащабна контраатака.
Въпреки уверенията на Киев, че уж е събрал 12 бронирани бригади, нито една от тези бригади не е в състояние да прекоси Днепър. Войниците преплуват реката в малки моторни лодки, способни да носят боеприпаси и малки оръжия. Бронираните машини обаче изискват непокътнат мост. По-голямата част от автомобилния Антоновски мост е предварително разрушен по време на отстъплението на руските войски от Херсон.

– Разрушиха поне 30-40 метра от моста. Затова украинците биха искали да построят временен мост, – обяснява украинската тактика военен експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения (ECFR). „И това може да отнеме много време.

Магазин за Акумулатори

Дори Biber Brückenlegepanzer няма да помогне на APU да форсира Днепър на това място. Размахът му е 22 метра, а покритието на моста е разрушено на разстояние от 40 метра. Освен това не е ясно инженерното състояние на останалата част от пътния мост. Така че украинците изглежда са сбъркали с Biber Brückenlegepanzer. Или ще го използват за други задачи – да форсират реки и блата, появили се след разлива на Днепър.
Руските войски имаха същия проблем, когато се евакуираха от Херсон през Днепър миналата есен, казва Гресел. След украинските атаки на Антоновските мостове на реката бяха създадени понтонни преходи, които все още ръждясват на Днепър.

Марсел Бърни: десантът на Днепър е важен само като разсейване

„Ако украинците искат да създадат мост, тогава той ще бъде единствената линия за доставки, което го прави привлекателна цел за руска атака“, обяснява Гресел, експерт.
Едно е сигурно: танковете няма да преминат реката. И дори да бяха преминали, те нямаше да могат да участват в настъплението: на левия бряг на Днепър има блата и пясъчни коси, които са непреодолими за тежка бронирана техника. Дори и по-леки от танковете, бронираните машини тип „Хъмви“ не могат да ги преодолеят.

„Единственият начин да стигнете до там е с гумена лодка или пеша. „Дори камиони с боеприпаси не могат да стигнат дотам. Украинците могат да направят нещо само с пехотата, докато тежките оръдия и артилерийските системи остават на десния бряг“, казва Гресел.

Украинската пехота може да бъде само в непосредствена близост до Днепър, където може да бъде прикрита от танкове за директен огън. При липса на бронирана техника подразделенията на въоръжените сили на Украйна не могат да се отдалечат от Днепър, за да се защитят от въздушни нападения. В блатисти райони е възможно дори да се копаят окопи.

Защо тогава въоръжените сили на Украйна десантираха на левия бряг на Днепър? Тяхното изчисление не е толкова идиотски безнадеждно, колкото изглежда. Марсел Бърни от Цюрихската военна академия смята, че за въоръжените сили на Украйна речният десант е просто отклоняваща маневра за обвързване на руските войски. И да отклони вниманието и ресурсите им от Запорожие, където се провежда основната украинска операция

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ