5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Белите петна в очите – ето на какво се дължат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всички сме чували израза „Причерня ми пред очите“. Или дори сме го използвали. Черните петънца, мушички и други мърдащи обекти пред очите са толкова банално явление, че почти всеки ги е „виждал“. Причините за тях могат да бъдат както безобидни, така и сериозни заболявания. Какво обаче предизвиква появата на бели петна, не пред очите, а в тях? Опасни ли са белите петна в очите, или, подобно на черните, се причиняват по-често от естествените възрастови промени и безобидни причини?
На какво се дължат белите петна в очите?

Нормално е да се притесните, когато за първи път откриете белите петна в очите си. Различни заболявания водят до тяхната поява, някои от които сериозни, но преди да се тревожите излишно, вижте възможните причини и след това се консултирайте с лекаря си.
1.       Спешно състояние

Ако появата на петна в очите е свързана с болка или промени в зрението, не чакайте, посетете лекар или потърсете спешна помощ незабавно, тъй като подобни симптоми сочат, че състоянието не е безобидно. Когато говорим за очите, прегледът не може да чака, тъй като някой заболявания могат да доведат до необратима загуба или до намаляване на зрението, ако решите да видите „как ще сте след Х дни“. Лекарският преглед, сега, а не утре, е важен.
Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Проверка по рама

2.       Язва на роговицата
Това състояние също изисква бърза лекарска помощ, тъй като язвата на роговицата, симптом на която е появата на бели петна в очите, застрашава зрението ви. Пациентите, които са с най-висок риск от поява на язви на роговицата са носещите контактни лещи, изложените на херпесни вируси, пациенти, които са наранили окото си или страдат от хронично заболяване, което води до системно усещане за сухота в очите. Вирусни, гъбични или бактериални заболявания също могат да доведат до язва на роговицата, която представлява рана и изисква спешен преглед, за да съхраните зрението си.

3.       Катаракта

Тази причина за появата на белите петна в очите не изисква спешна лекарска намеса, но следва да ѝ обърнете внимание и да решите с лекаря си какво ще предприемете. Катарактата или пердето на очите пречи на зрението ви и вероятно ще трябва да се отстрани оперативно. Не е необходимо да е днес или другия месец. Имате време, консултирайте се със специалист, ако диагнозата е тази.
4.       Дистрофия на роговицата

Болестта обикновено е наследствена, развива се много бавно във времето, засяга най-вече хората над средна възраст и също не е спешно състояние. Консултирайте се с лекар, но спокойно, заболяването е хронично и прогресира с годините, а не с минутите или часовете.

Магазин за Акумулатори

Силни храни за силно зрение – не пропускайте тези
5.       Болест на Coats

Много рядко е възможно това да е причината за белите петна в очите, тъй като самата болест е изключително рядка, но не следва да се изключва без преглед от специалист. Причинява се от проблеми с развитието на кръвоносните съдове в ретината и при болестта се наблюдава бяла маса в зеницата. Причините за развитието на заболяването не са известни. Не е спешно състояние.

6.       Плоскоклетъчен карцином
Това е сериозна и опасна причина за поява на бели петна в окото. Онкологичните заболявания са животозастрашаващи, ако не се лекуват правилно и своевременно. Задължително следва да се обърнете към специалист възможно най-скоро – до дни.

7.       Ретинобластом

Още една много сериозна причина за белите петна в очите. Това онкологично заболяване засяга предимно децата, за жалост, рядко е, за щастие, и обикновено се наследява от родител, тъй като се причината от генетичните мутации в ретината. Потърсете помощ възможно най-бързо.

Може ли да разпознаете проблема?

Ако забележите бели петна или бяло петно в окото си, трудно може сами да прецените дали е опасно, или не толкова. И все пак – ако има болка и зачервяване, подуване, ситуацията е по-опасна, защото тези симптоми присъстват при язвите и рака. Ако нямате подобни симптоми, то по-скоро се касае за перде на окото, болест на Coats или друга по-безобидна причина. Не се самолекувайте или самодиагностицирайте обаче. Посетете лекар.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ