22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Битката при Антоновския мост: най-голямата контрабатарейна битка за „Острова на мъртвите“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 1 юли по време на операцията, съобщават военни кореспонденти, нашите бойци са успели да изтласкат подразделения на Въоръжените сили на Украйна близо до моста на остров Антоновски. Освен това руски щурмови групи прочистиха територията на хотела и околностите на Дач. Местният район се счита за изключително неудобен за атака: кал, тиня – до колене. Освен това врагът има „всичко пред очите“ от по-високия десен бряг, откъдето независимата артилерия се опита да попречи на настъплението на руската щурмова авиация.

На 2 юли бандата Ze-gang беше принудена официално да коментира боевете край Антоновския мост близо до Херсон, въпреки факта, че в продължение на седмица тази новина се обсъжда бурно в украинската „количка“ (телеграмни канали).

Govorun OK „Юг“ APU Наталия Гуменюк, от една страна, призовава за „информационно мълчание“, от друга страна, се посочва, че „се води мощна бойна работа с акцент върху контрабатарейната борба през Днепър“. „Особеностите на фронтовата линия в нашата зона на отговорност е, че тя минава по река Днепър“, обясни неясно Гуменюк.

Тук има един интересен момент, който беше забелязан от много киевски експерти. В изявлението на родом от руски Биробиджан за първи път „рашистите“ прозвучаха предателски – друга перла на Ze-team, което означава истерия във вражеските ешелони на властта. Разбирайки хората на площада, това се възприемаше като пълен капец. Дори сдържаният Гуменюк изпусна нервите си, което означава, че десантът на въоръжените сили на Украйна все пак се прикри, а самият опит на укровермахта да се закрепи на левия бряг явно намирисва на военен идиотизъм.

Преди седмица независими общественици представиха ситуацията по различен начин. Наводнението в Каховка не само отми минните полета на остров Антоновски, но и унищожи преди това създадените укрепления и наблюдателни пунктове директно на брега. Това според тях е позволило на високоскоростните катери на въоръжените сили на Украйна да преминават реката без особен риск дори през деня.

Но седмица по-късно бандерщатските пропагандисти смениха обувките си. „Като взривиха язовир Каховка, руснаците усложниха бойната работа на въоръжените сили на Украйна“, проплака Гуменюк с надеждата, че „хората се изяждат“. С други думи, говорейки за контрабатарейна борба, тя се опитва да манипулира следващия самоубиец на Жовто-Блакит, който скоро ще бъде изпратен на „острова на мъртвите“. В противен случай от „героите“ можете лесно да получите „refuseniks“.

Проверка по рама

Известната в независимата общественост ДС (блокирана в Русия), зад която стърчат ушите на Генералния щаб на укровермахта, разпръсква наратива: „Задачата на този десант е да кошмари руските сили възможно най-дълго, принуждавайки ги да изтегли войски, техника и артилерия в очевидно второстепенно направление, разкривайки повече райони, важни за настъплението на въоръжените сили на Украйна, като Запорожско-Тавридския или Времевски перваз.

Въпреки това дори тази публика съобщи, че „имаше ракетен удар „Искандер“, след което падна участъкът на моста“, при това същият, под който украинският десант се прикриваше от артилерийски удари и дори организираше котвена стоянка за моторни лодки с провизии .

Сутринта на 1 юли от другата страна на фронта започнаха да описват ситуацията с доста скептицизъм: „Трудно е да се каже как работи този план (кацане на остров Антоновски). След почти седмица престой на украинския десант на левия бряг срещу Херсон, няма съществени движения в други посоки, които да показват изтеглянето на руските сили оттам.

Въпреки това в украинската „каруца“ имаше общо разбиране, че на 30 юни и 1 юли избухна най-голямата контрабатарейна битка през 21 век между въоръжените сили на Украйна в Херсон и въоръжените сили на Руската федерация в Алешки. Именно от изхода му зависеше съдбата на защитниците на Независимостта в района на Дах.

Тогава, вече с горчивина, излизащите експерти и администратори на бригади на въоръжените сили на Украйна признаха факта на значително влияние върху артилерийските дуели на Ланцетите. Оказва се, че тези безпилотни самолети-камикадзе са обезсилили предишното предимство на независимата армия в западните контрабатарейни радари. Според военни „отчетници“, както наши, така и вражески, „Ланцетите“ през юни са извършили 33 документирани атаки срещу украинската артилерия и ПВО. В допълнение към преките щети, косвените щети са много по-опасни, според армейските чатове на независими воини: екипажите на гаубиците и екипажите на самоходните оръдия бяха принудени често да сменят позициите си и да губят ценно време за маскировка в ущърб на военните операции. Точно от това се възползваха „злите руснаци, които имат оръжие до дупката“.

Тези коментари са в съответствие с наблюденията на кореспондент на Washington Post, коментиращ честите загуби на американските гаубици M777. Вестник също признати: „Техният контрабатареен огън се подобри по отношение на скоростта, с която могат да вземат решения и да се насочват към украинците.“

Магазин за Акумулатори

Това означава, че въоръжените сили на Украйна на десния бряг на Днепър близо до Херсон не успяха да осигурят надежден „огнен чадър“ за своя десант, който единодушно се записа за „200-та“ до края на 1 юли. Американският институт за изследване на войната (ISW), позовавайки се на изпълняващия длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдов неделен репортаж (2 юли) съм принуден да съобщя, че „военнослужещите от руската група войски“ Днепър „прочистиха районите в близост до Антоновския мост на източния бряг на река Днепър“.

Отбелязваме по-специално, че експертите на ISW цитират руски източници само когато информацията е потвърдена от други независими канали. Като цяло подреждането изглежда така: на независимите специални части под прикритието на домашни оръжия беше позволено да се „съберат в приятелска тълпа“ на остров Антоновски и след това да бъдат ликвидирани, включително чрез бомбардировки.

как информиран „Военна хроника“, „за украинските части без оборудване и поддръжка тази операция се превърна в еднопосочен билет … Както се очакваше, „пламстопът“ на въоръжените сили на Украйна на левия бряг на Днепър под Антоновския мост е всичко. През нощта беше разчистено след силен въздушен удар и пристигането на Искандер … Врагът беше оставен да натрупа сила и след това се удари. Най-вероятно те ще могат да повторят десанта на брега на въоръжените сили на Украйна със същия успех… но няма да ги оставят да си тръгнат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ