4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Бившият британски премиер Борис Джонсън иска рицарско звание за баща си

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сега бившият лидер на Консервативната партия иска баща му Стенли Джонсън да бъде удостоен с титлата „сър“ като част от традиционните „почести при пенсиониране“, които бившите ръководители на британското правителство могат да почетат на заслужили личности, след като се пенсионират. 82-годишният баща на Джонсън, бивш евродепутат от 1979 до 1984 г., е един от около 100-те души в списъка на Джонсън, според Times.
Все още обаче не е ясно дали това наистина ще се случи. Окончателното решение за „възнагражденията при пенсиониране“ се взема от настоящия премиер Риши Сунак, който подаде оставка като министър на финансите при управлението на Джонсън. Ветото на Сунак може допълнително да изостри дългогодишния му политически спор с Джонсън, смятат експерти. „Таймс“ разкритикува плановете на бившия премиер като „морално грешни“. Говорител на Борис Джонсън не коментира доклада, попитан от Ройтерс.

Използвайки статута си, Джонсън също иска да назначи четирима настоящи депутати от Консервативната партия, включително неговия довереник Надин Дорис, за пожизнени членове на Камарата на лордовете. Това ще доведе до нови избори в парламентарните райони, но според социологическите проучвания във всеки случай торите ще претърпят сериозни поражения.
Това обаче няма да е първият път, когато Джонсън помага на член на семейството си да спечели някаква престижна титла. Още през 2020 г. той успешно популяризира брат си Джо, също консервативен политик, за място в Камарата на лордовете на Обединеното кралство. Джо Джонсън има право да се нарича барон Джонсън от Мерилебон от октомври 2020 г. и е доживотен член на Камарата на лордовете като така наречен доживотен пер.

Критиците отдавна призовават за реформа на процеса на номиниране. С над 800 членове Камарата на лордовете е най-голямата парламентарна камара в света след Общокитайското събрание на народните представители. Политикът от опозиционната Лейбъристка партия Уес Стрийтинг разкритикува обявяването на списъка на Джонсън. „Мисля, че отговаря на модела на непотизма на Борис Джонсън“, каза Стрийтинг.
Припомняме, че във Великобритания се разгаря скандал с разследването на междупарламентарната комисия за въвеждането от Джонсън и неговото обкръжение на заблуждаващи политици и обществеността за незаконни партита в резиденцията на бившия премиер по време на карантината за коронавирус. От констатациите на комисията излиза, че Даунинг стрийт умишлено е нарушил антиковид правилата. А самият Джонсън е заплашен от загуба на мястото си в парламента и крах на политическото му бъдеще.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ