България

ЧЕГЪРТАНЕТО КОГА? ВСС брани Гешев като за последно

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Чегъртането на Висшия съдебен съвет (ВСС) се забави ужасяващо и зулумите на „правителството на Темида“ с отбраната на шайката и нейния защитник Иван Гешев продължават с пълна сила, установи Новините Днес

Висшият съдебен съвет прие становище в подкрепа на искането на главния прокурор да бъде обявено за противоконституционно прехвърлянето на дълготрайните материални активи на Бюрото по защита към Министерството на правосъдието. С 11 на 4 гласа съдебните кадровици решиха, че нормата, с която се премества имуществото на едната институция в друга, противоречи на конституцията, съобщи lex.bg.

Против становището гласуваха председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева от съдийската колегия.

Според останалите членове на ВСС отнемането на активите на Бюрото по защита от прокуратурата противоречи на принципа за разделението на властите, независимостта на съдебната власт, както и че според конституцията Пленумът на ВСС управлява съдебните имоти.

Проверка по рама

„Сега“ припомня, че след поредица от скандали с Бюрото по защита през лятото на тази година Народното събрание го отне от главния прокурор и го прехвърли към Министерството на правосъдието.

Веднага след това Иван Гешев сериза Конституционния съд задари разпоредба в Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), приета от последния парламент, която предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от бюрото, да се предоставят на министерството.

Освен това прокуратурата побърза да си прибере голямо количество автомобили и дори дребни неща като столове и лаптопи преди те да преминат към изпълнителната власт. Държавното обвинение е отказало да предаде общо 60 вещи на Бюрото по защита, сред които косачки, хладилници и трактори, разкри правосъдният министър Иван Демерджиев.

„От една страна се поддържа, че въпросът с имуществото е решаващ и едва ли не конституционен проблем, а от друга, че тази дейност може да функционира в министерството без 15 автомобила и 45 други вещи.

Трябва да си изяснят прокуратурата и главният прокурор коя от двете тези е правилна, но която и да е, подобен подход е неприемлив“, заяви министърът по повод сезирането на Конституционния съд от Иван Гешев.

Материалът ЧЕГЪРТАНЕТО КОГА? ВСС брани Гешев като за последно е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button