17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Чудо! Строителна фирма връща инхаус милиони от „Хемус“, кой баровец се изплаши?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

По магистралите почти не се строи и това не е от днес. Това обяви пред регионалната комисия в Народното събрание строителният министър Андрей Цеков, едно от компрометираните назначения на ПП. Подчерта, че това не е от днес и че мотивът на строителите, избрани и получили аванси при третия кабинет на ГЕРБ, е, че цените, при които са сключени договорите с тях не са актуални.
Това се отнася основно до строителните материали и техниката.

С исканията им за индексации на цените се е заела работна група, която в рамките на септември трябва да обобщи ситуацията и да предложи изход от нея. Тя трябва да установи и дали има нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането или превъзлагането. Освен това от външни експерти, бележити имена в правото по описанието на министъра, е поискано да се произнесат дали Законът за обществените поръчки е приложим към тези договори, пише „Дневник“.
Това, че са дадени аванси, срещу които не се върши никаква работа, а дори част от парите са изтеглени в брой и използвани за лични цели, обявиха няколко министри при кабинета „Петков“. Това стана повод и да спрат плащанията към тези фирми.

Днес Цеков обяви, че само един изпълнител на такава поръчка е изразил готовност да върне получения аванс. Според източник на Новините Днес става дума за строителен бос, гушнал милиони покрай АМ „Хемус“.
Държава под наем в Новините Днес: МРРБ министърът Андрей Цеков печели милиони с ВиК и пътни проекти през фирми на жена си (ПЪРВА ЧАСТ)

От думите му се разбра, че вероятно договорите със строителните фирми ще бъдат прекратявани поради стопанска непоносимост или заради неизпълнение на договорите, но не каза дали новите кандидат-строители не са вързани с ПП и лично с него, например фирмите на съпругата му Деница Цекова.

Проверка по рама

В отговор на въпроси от депутати той обяви, че проверките на пътища, които се правят в момента, е на такива места, където гаранционният срок, поет от строителите изтича. Целта е да се защити общественият интерес, преди да са изтекли гаранционните срокове на обектите, след което държавата ще трябва да отстрани евентуални проблеми за своя сметка.
НОВ АБСУРД: Зам.-министър на Киро и Асен рекетира строители (вижте кой е Андрей Цеков)

Министерството получи критик, че проверките се правят през лятото, когато заради жегите настилката се деформира. „Може би не е най-удачно проверките да се правят през лятото, когато асфалтът е най-еластичен. Не оспорвам резултатите от проверките направени от служебното правителство, но това няма значение, защото след изтичането на гаранционния срок държава не може да направи нищо друго, освен да ремонтира“, каза Цеков.

При друг въпрос – за софтуерните кодове, които фирата изпълнител „Капш Трафик Солшънс“ би трябвало да е предала на тол управлението, възникна спор кой и дали е взел тези кодове от името на държавната институция. Според настоящият министър по документи за получаването им се е подписал Радослав Миленов, началника на отдел в ТОЛ управлението през 2018 и 2019 г. В същото време тези кодове не са открити в управлението нито по документи, нито физически.

Строителният министър в кабинета „Петков“ и настоящ депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов обяви пък, че кодовете са получени от Антон Антонов, оглавявал тол управлението. Обясни, че има три вид асофтуер и че предадените кодове са 80% от „цялото нещо“. Сравни ситуацията с това при получаване на лиценз за софтуер на „Майкрософт“ да се искат кодовете от Бил Гейтс. Ой обясни, че държавата нито е получавала, нито ще получи целият софтуер, който е разработил фирмата.
Андрей Цеков напомни, че поради тези липси случаят е докладван на ДАНС, тъй като пътищата са елемент на националната сигурност.

Министърът съобщи и че събираемостта на пътните такси – винетки и тол, е около 50-60% като за момента не са напълно ясни причините за това. Съобщи, че върви данъчна проверка при двата доставчика на тези услуги, която цели да даде частичен отговор на това разминаване. По план за 2023 г. са планирани приходи от винетки за 297 млн. л., а към 4 септември са събрани 205 млн. лв. При тол таксите планът е за 489 млн. лв., а към същата дата общо от глоби, такси и др. разновидности е общо 301.4 млн. лв.

Магазин за Акумулатори

Материалът Чудо! Строителна фирма връща инхаус милиони от „Хемус“, кой баровец се изплаши? е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ