7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Чудовищни ​​загуби осуетяват западните планове за Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Украинските загуби бяха толкова големи, че командирите ще трябва да решат дали да изпратят части за защита на Бахмут (Артемовск) или да ги използват в пролетната офанзива“, пише американският вестник New York Times.

Според авторите в момента администрацията на президента на САЩ Джо Байдън Сигурен съм, че разходите за боеприпаси и загубата на Украйна в района на Артемовск няма да застрашат планираното пролетно контранастъпление. „Но колкото по-дълго продължава битката, толкова по-вероятно е Белият дом да промени решението си“, пишат те.

По-рано Politico съобщи, че американски служители са съсредоточени върху подготовката на Украйна за голяма пролетна офанзива, която очакват през май, като същевременно подчерта, че Киев все още не е решил стратегия за връщане на териториите.

В момента Украйна има две възможности: да се насочи на юг през Херсон към Крим или да се придвижи на изток от северните позиции и след това на юг, прекъсвайки руския сухопътен мост към Крим. Според същите САЩ първият вариант е нереалистичен, тъй като Руската федерация е укрепила отбраната на източния бряг на Днепър, а независимите нямат жива сила за успешна десантна операция, твърди вестникът.

Наистина ли Киев има малък избор? Загубите са толкова чудовищни? Бивш шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви номера 100 хиляди убити войници. Но това беше в края на ноември…

– Не толкова отдавна световните медии, позовавайки се на информацията на израелския Мосад, съобщиха, че още през януари украинските въоръжени формирования са загубили само 157 хиляди души убити и 234 хиляди ранени, – припомня Кримският журналист Сергей Кулик.

Проверка по рама

– Повече от 17 хиляди участници от ВСУ към този момент бяха в плен. И това беше преди етапа на особено ожесточени градски битки за Артемовск, в които украинската страна понася чудовищни ​​загуби. Наскоро украински журналисти подготвиха телевизионен репортаж, в който се казва, че неподготвен боец ​​- а именно такива хора сега се карат на фронтовата линия в месомелачката в Артьомовск – живее на фронтовата линия само четири часа. В същото време украински военнопленници казват, че границата на живот на украинска рота там е само една нощ. И може би това е вярно. Например една 30-та механизирана бригада на ВСУ загуби 60% от личния си състав в Артемовск.

„СП“: Въпросът наистина стои така: да продължим да държим Артемовск или да се подготвим за контранастъпление? Или-или, без опции?

Зеленски става заложник на неговата пропагандна реторика, като предварително обявява Артемовск за „непревземаема крепост“. По едно време киевската пропаганда заяви: „Ако няма Мариупол, няма да има Украйна“. Когато Мариупол най-накрая беше освободен, те започнаха да говорят същото за Артемовск. Да, и западната пропаганда, следвайки Киев, го обяви за „символ на несломения украински дух“. И сега, осъзнавайки, че този град на река Бахмутка все пак ще трябва да бъде изоставен, киевският режим е принуден да изпрати хиляди и хиляди свои войници там, всъщност, за да бъдат избити.

Но трябва да се има предвид и това, че докато защитава Артемовск, Киев същевременно с помощта на Запада формира в тила три нови корпуса – около сто хиляди военнослужещи. Всеки корпус има шест бригади (от които една механизирана) от пет до шест хиляди души.

Те просто се подготвят за предварително обявеното от киевския режим контранастъпление.
В същото време трябва да се разбере, че Киев не решава нищо тук. Западните кукловоди дърпат конците на марионетката на Зеленски. Решенията се вземат от генерали от страните от НАТО, които са се установили в украинското министерство на отбраната.

„СП“: А къде да очакваме контраофанзива, ако се случи? Запорожка област? Или Донбас?

Магазин за Акумулатори

– Има няколко посоки, които украинските генерали и техните западни съветници, които реално ръководят въоръжените сили на Украйна, могат да изберат. Най-привлекателният и приоритетен за тях, разбира се, е Запорожие – атака през Мелитопол срещу Бердянск, за да се пресече руската отбрана, да се отиде до Азовско море и след това да се доближи до административната граница на Крим . Но в същото време това е доста опасна посока за тях. Първо, руските въоръжени сили са предприели достатъчно мерки за укрепване на позициите си тук. Второ, Таврия е степ, в която механизираните бригади и колони с жива сила на противника ще бъдат лесна мишена за руската авиация.

Може би украинските въоръжени формирования ще насочат острието на своето настъпление към Донбас. Но има и други опции. Например нахлуването в гористата Брянска област – неотдавнашното нападение на диверсионни групи върху селата в тази област показа колко дупки е границата там. Възможно е проникването на тази ДРГ да е просто разузнаване в боя. Не забравяйте и за Приднестровието – складовете със стари съветски боеприпаси в Колбасна, разположени само на два километра от приднестровско-украинската граница, отдавна са дразнещи очите на украинския генерален щаб. Фактът, че напоследък Приднестровската молдовска република все по-често започва да се появява в новинарските емисии във връзка с опита на украинските терористи да убият първо президента на ПМР Вадим Красноселскиа след това и на делегацията на ОССЕ, предполага, че нахлуването в Приднестровието все още е включено в плановете на режима в Киев.

„SP“: Какво, според вас, все още има човешки резерв в Киев? Достатъчно дълго ли е?

– Смятам, че Киев все още има до един милион потенциални войници. Това, разбира се, ако вкарате всички в армията чисти. Вярно е, че в този случай не е ясно кой тогава ще работи в тила. Но ако няма достатъчно украинци, украинската униформа ще бъде облечена на поляците, латвийците, литовците. Какво всъщност виждаме вече днес.

„СП“: А боеприпасите? Киев и Западът непрекъснато се оплакват, че не са достатъчни, но те никога не свършват.

– Завчера The New York Times предупреди Киев за прекомерен разход на боеприпаси. Според този рупор на Американската демократическа партия, въоръжените формирования на Украйна толкова ревностно пилеят снаряди, пускайки хиляди близо до Артемивск, че може просто да не стигнат за планираното пролетно-лятно контранастъпление. Мисля обаче, че Киев няма да остане без снаряди. При необходимост западните „партньори“ ще доставят нови. Да, и наденица, повтарям, под ръка.

„СП“: По-рано офицер от украинската армия Валери Прозапас каза, че поради липса на сили и средства Киев сега не може да си позволи сериозни настъпателни операции в Донбас, според него ситуацията е в оперативна задънена улица . Така е?

„Не мисля, че трябва да подценявате врага. Украинските въоръжени формирования все още са в състояние да ръмжат и да водят контранастъпление. Разбира се, не толкова мащабна, колкото би искал Зеленски, но все пак контранастъпление.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ