7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

COVID-19 слага край на традиционния 8-часов работен ден

ПРОЧЕТИ СЪЩО

COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часовия работен ден, както го познаваме. Tова показват актуални проучвания, според които все повече компании изплащат заплати според свършената работа. На места пандемията въведе и 4-дневна работна седмица, съобщава Нова Нюз.

Димитър Бозов работи в чуждестранна компания за тютюневи изделия като финансист. Пандемията налага да премести работното си място вкъщи. Неочакван бонус за Димитър се оказват по-високите резултати, които постига, заради спокойствието и уюта на дома си.

„Може да разполагаш повече с времето си, не си притиснат, не ти се налага да си с много хора на едно място, което, освен зараза, както е с COVID-19, допринася и за повече натоварване“, посочва Димитър.

Проучванията на световна HR компания показват, че работата от вкъщи е повишила ефективността над 30 %. И още- 76 на сто от хората оценяват положително факта, че имат контрол над графика си, а 75 процента не искат да се връщат в офиса.

„Въпреки че традиционно работодателят си фантазира, че служителят вкъщи си почива, скатава се, няма кой да го наблюдава и той си прави, каквото си иска – май се оказа точно обратното“, твърди Ирина Йончева, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в HR компания.

Проверка по рама

Затова един от обсъжданите модели е работа без фиксирано работно време.

„Този пазар на труда, който го познаваме с фиксирано работно време – от 08:00 до 17:30 часа вече няма да има значение. Защото все по-често ще прибягваме до това да си отчитаме работното време гъвкаво – даже не до час, а до минута“, категоричен е икономистът Румен Гълъбинов.

Нагласите на служителите към идеята за работа без фиксирано време също са положителни.

„Защо трябва да стоиш осем часа, ако в тях работиш само пет, да речем“, пита Димитър Бозов.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е друг от хипотетичните модели на работа. Но е възможно да е по-трудно приложим. „Четири дни искам да си купя хляб, останалите три – не искам. Просто трябва да се види как да се намести моделът“, твърди HR експертът.

Според икономисти обаче краят на пандемията няма да промени новите тенденции на трудовия пазар и поне една трета от персонала на фирмите, ще остане на дистанционна работа.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ