32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Дълбокият сън е от съществено значение за контрола на кръвната захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дълбокият сън, известен също като сън на бавни вълни или етап 3 на съня без бързи движения на очите (NREM), се характеризира със синхронизирана мозъчна дейност и бавни, високоамплитудни мозъчни вълни. По време на тази възстановителна фаза организмът изпълнява основни задачи за поддръжка и възстановяване. Една от най-забележителните ползи от дълбокия сън е ролята му за регулиране на нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че липсата на дълбок сън може да наруши метаболизма на глюкозата и да доведе до инсулинова резистентност – ключов фактор за развитието на диабет тип 2.

По време на дълбок сън организмът става по-чувствителен към инсулина – хормонът, отговорен за пренасянето на глюкозата от кръвния поток в клетките. Когато дълбокият сън е нарушен, чувствителността към инсулина намалява, което води до натрупване на глюкоза в кръвта. Вследствие на това панкреасът може да отделя повече инсулин, за да компенсира, което води до порочен кръг на инсулинова резистентност и повишени нива на кръвната захар.

Колко часа сън са нужни, ако сте над 40 години?

В допълнение към хормоналните промени, недостатъчният дълбок сън се свързва с повишен стрес и възпаления, които оказват отрицателно въздействие върху регулирането на кръвната захар. Повишените хормони на стреса, като кортизол, могат да повишат нивата на кръвната захар, а хроничното възпаление може да попречи на инсулиновите сигнални пътища.

За да се подобри дълбокият сън и да се насърчи оптималният контрол на кръвната захар, могат да бъдат полезни няколко промени в начина на живот:

Дайте приоритет на хигиената на съня

Проверка по рама

Поддържайте постоянен график за сън, създайте благоприятна за сън среда и ограничете излагането на електронни устройства преди лягане.

Редовни физически упражнения

Занимавайте се редовно с умерена физическа активност, тъй като тя може да подобри качеството на съня и инсулиновата чувствителност.

Балансирана диета

Възприемете диета, богата на пълноценни храни, фибри и здравословни мазнини, и избягвайте прекомерната консумация на сладки и преработени храни.

Управление на стреса

Магазин за Акумулатори

Практикувайте техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане или йога, за да намалите нивата на стрес.

Ограничаване на кофеина и алкохола

И двете вещества могат да нарушат режима на съня и трябва да се консумират умерено, особено близо до времето за лягане.

Дълбокият сън е основен аспект на цялостното здраве и играе ключова роля за контрола на кръвната захар. Приоритизирането на добрите навици за сън и разбирането на връзката между съня и метаболизма могат да доведат до подобряване на регулацията на кръвната захар, намаляване на риска от метаболитни нарушения и подобряване на цялостното благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ