16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Дмитрий Чернишенко: Очакваме в близко бъдеще да се плаща с карти Мир в кубинските курорти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Форматът на работа на руските банки в Куба се координира, преминаваме към сетълменти по проекти в рубли. През март започна приемането на карти „Мир“ в кубинската банкова инфраструктура. Очакваме, че в близко бъдеще ще бъде възможно плащане с руски карти „Мир“ в кубинските курорти, което ще има положително въздействие върху туристическата индустрия“, каза Чернишенко пред репортери.
Вицепремиерът припомни, че през 2023 г. за първи път стартираха целогодишни туристически програми за Куба. Освен това, според него, от края на май се планира увеличаване на броя на директните чартърни полети. По-специално, от 22 май, North Wind Airlines планира да извършва 4 полета седмично (вместо планираните 2) до курорта Варадеро и 2 полета седмично до Кайо Коко.

„По отношение на транспортно-логистичния сектор се формират удобни маршрути за превоз на товари по море. Ще бъде създаден и Руски търговски дом в Хавана, който ще осигури доставката на висококачествени стоки за кубинските граждани. Съвместни проекти в енергетиката са от стратегическо значение, тъй като са насочени към укрепване на енергийната сигурност на острова“, каза Чернишенко.
Вицепремиерът каза, че сътрудничеството между Русия и Куба се развива активно в областта на образованието и науката. Освен това Русия продължава да оказва хуманитарна подкрепа на кубинските партньори: през февруари бяха доставени 25 000 тона пшеница и се планира безплатна доставка на 14 500 лампи за осветяване на улиците на Хавана. Освен това на юбилейното заседание на Междуправителствената комисия беше възможно да се договорят основните насоки за развитие на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество за периода до 2030 г.

„Куба е наш основен партньор и надежден съюзник в региона на Латинска Америка и Карибите. По време на разговорите на най-високо ниво президентите на нашите страни потвърдиха твърдото си намерение за по-нататъшно цялостно укрепване на стратегическото партньорство. Благоприятният политически фон създава необходими условия за развитие на търговията, увеличаване на инвестициите, културно-хуманитарно взаимодействие. За това говорят и цифрите: през 2022 г. стокообменът се е увеличил 3 пъти до $452 млн., а през първите 4 месеца на 2023 г. е нараснал 9 пъти до $137,6 млн. в сравнение със същия период на миналата година „, – каза Chernyshenko.
От руска страна в срещата участваха заместник-министърът на икономическото развитие Владимир Иличев, първият заместник-министър на промишлеността и търговията Василий Осмаков, заместник-министърът на цифровата трансформация Белла Черкесова и комисарят по защитата на правата на предприемачите при президента на Русия Федерация, председател на руската част на Руско-кубинския бизнес съвет Борис Титов.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ