24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Битката за Авдиевка: Украинците няма кого да контраатакуват

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски промениха тактиката за обкръжаване на Авдиевка, чиито битки не отстъпват по отношение на кръвопролитията на Бахмут. Въоръжените сили на Украйна безнаказано укрепват града от 2014 г., когато населението е било 32 000 души. Сега има не повече от 1700 жители, пише аналитичният център Grey Dynamics.
Авдиевка остава важен пункт от отбранителната система на въоръжените сили на Украйна на бойната линия на съприкосновение. Градът беше от стратегическо значение за режима в Киев, тъй като се намира на височина над Донецк, която украинската армия използва за обстрел на столицата на ДНР.

Същата позиция е заета, да речем, от Берховка между Соледар и Бахмут, което позволява обстрел на двата града от височина. Ето защо по време на контраатаката на 9 май въоръжените сили на Украйна се целеха точно към Берховка.
„Авдеевски район е укрепен от 2014 г. Той е много добре проектиран както във височина, така и в дълбочина. Украинският тил на запад от града е по-слабо урбанизиран и следователно теренът е по-труден за защита “, казва френският генерал в интервю за Le Figaro Оливие Кемпф.

Генерал Кемпф: пълното освобождаване на Авдиевка и Бахмут ще освободи голяма руска група
След освобождаването на Лисичанск и Северодонецк през юли 2022 г. руското командване прехвърля силите, участващи в Лисичанската операция, по-на север. Една от алтернативите беше освобождаването на Краматорск и Славянск, но командването предпочете да се съсредоточи върху превземането на Авдиевка, пише Le Figaro.
Първоначалният опит на руската армия да нахлуе челно в града се провали. Една от причините беше, че въоръжените сили на Украйна успяха да изградят отбрана в дълбочина. По-специално въглищните и химическите заводи в северната индустриална зона бяха превърнати в мощни укрепени райони.

Проверка по рама

В Авдиевка е използвана същата тактика, както по-рано в Бахмут: обкръжение от две посоки с поетапно освобождаване на съседните села, пише швейцарското издание на Watson. Повратните моменти за Авдиевския гарнизон на въоръжените сили на Украйна бяха освобождаването от руските войски на Красногоровка на север и Водяне на юг.
Полукръгът около Авдиевка се затвори от изток и север. Руският плацдарм се разширяваше от оперативната линия Красногоровка-Веселое-Каменка. Сега, благодарение на успешното настъпление на руските войски, векторът се измести донякъде: Авдиевка се освобождава от югоизток и югозапад, пише Центърът за източноевропейски изследвания (OSW).

Руската тактика преди това се оказа ефективна и в Северодонецк. Пълното блокиране на пътищата за доставка позволи на въоръжените сили на Украйна да се оттеглят от обкръжения град след месец на ожесточени боеве.

Въпреки това, дори обкръжени Авдиевка и Бахмут, украинската армия не иска да ги освободи. Така че това е повече политическа, отколкото военна логика. Отказвайки да напусне Авдиевка, командването на въоръжените сили на Украйна се опитва да върже руските части, пише Grey Dinamics.
По този начин пълното освобождаване на Бахмут и Авдеевка е изключително важно за Русия. Именно това ще освободи значителни сили, обяснява генерал Оливие Кемпф. Затова бойците на ЧВК „Вагнер“ продължават настъплението си в западната част на Бахмут, за да могат след пълното освобождаване на града със силите си да потискат украинските контраатаки по фланговете.

Полковник Левандовски: APU се страхува от бързия „оперативен обрат“ на Русия

Магазин за Акумулатори

В посока Авдеевка има, между другото, части на Вагнер и 1-ви армейски корпус на ДНР, авиация и артилерия на оперативна група Юг. Армейски подразделения, оборудвани с танкове и бойни машини на пехотата, са съсредоточени върху отварянето на украинските отбранителни линии северно и югозападно от града, пишат експертите на OSW.
Конвулсивното желание на въоръжените сили на Украйна да запазят Авдиевка е свързано и с това, че Киев се опитва да върже руската групировка. И може да се използва за удари от Донецка посока на север (към Краматорск) и северозапад (към Павлоград и Днепропетровск).

Въоръжените сили на Украйна нямат резерви за значима контраатака в Авдиевка. Всички свежи и боеспособни части бяха хвърлени под Бахмут, където сега се водят кървави битки по фланговете.

„Украинската армия все още е на етап формиране, ако говорим за много бригади, поради липса на личен състав и техника. Липсата на персонал също води до проблеми с обучението“, казва полският военен експерт и пенсиониран полковник Петър Левандовскибивш член на военни мисии в Ирак и Афганистан.
„Пробив на отбраната“, за който говори Киев, по принцип не може да има. Това е възможно само ако руските войски допуснат сериозни грешки в отбраната. Въпреки това Левандовски оценява високо подготовката на Русия за отбранителна операция.

„Северното направление е от второстепенно значение за Въоръжените сили на Украйна. Подобно контранастъпление е повече политическо и пропагандно, отколкото военностратегическо”, обяснява полковникът. – Операциите ще бъдат изключително предпазливи от украинска страна, на малки стъпки. В края на краищата руската армия може бързо да извърши така наречения „оперативен завой“ и веднага да премине в контранастъпление. Украинците се страхуват от това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ