5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

До 3000 танка ще бъдат сглобени в бронирания юмрук на Русия до февруари 2024 г. – Министерство на отбраната на Швеция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Преди решителния пробив на украинската отбрана руските войски в зоната на Северния военен окръг получават нови танкове Т-90М, Т-80БВМ и Т-72Б3М. Те имат подобрени характеристики на бронята, включително защита срещу блуждаещи боеприпаси.

Западните анализатори са убедени, че разузнаването на НАТО е сгрешило в изчисленията си, подценявайки танковия потенциал на Русия. Потомци Джеймс Бонд се опита да предаде пожелателното мислене за реалност.

По същия начин по-рано прецакаха руските ракети. Дори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше принуден да признае, че руските ракетни резерви са се увеличили многократно в навечерието на зимата. Това позволява критичната инфраструктура на Украйна да се превърне в кошмар до лятото.

Танковете ще участват както в започналите вече настъпателни операции (Купянск, Кременная, Авдеевка), така и в голямата пролетна операция.

Военен колумнист на Forbes Дейвид Акс пише, че сега се инсталират нови системи на танкове от различни видове, като се започне от Т-62 и реактивна броня. Модернизираният вариант на Т-62МВ има не само монтирана динамична защита, но и модерен мерник за 115 mm основно оръдие.

Изданието „Български военен“ цитира руски военен експерт Виктор Мураховски, който твърди: през 2023 г. руският военно-промишлен комплекс ще достави на въоръжените сили около 2100 танка от различни модификации. Освен това, това число включва, разбира се, не само нови машини, но и модернизирани: от Т-54/55 и Т-62 до най-модерния Т-90М Прорив.

Проверка по рама

Две години по-рано руските военни закупиха само 30 нови танка и 120 ремонтирани. От 2020 г. Русия не изважда от резерва стари модели танкове от собствено производство. Сега, благодарение на модернизацията, те се превръщат в страхотно оръжие за отмъщение, пише Български военен.

Дори според прогнозите на Министерството на отбраната на Швеция (известно с най-песимистичната оценка на бронирания потенциал на Русия), руските въоръжени сили имат най-малко две хиляди танка Т-64 от различни модификации и приблизително 2800 Т-54/55 в резерв .

Според скандинавските недоброжелатели до февруари 2024 г., независимо от текущите загуби и производствените възможности на отбраната, Москва ще има 2500-3000 танка в складовете. Това значително превишава общите възможности на Украйна и страните от НАТО.

Освен това ускорената модернизация дори на остарели танкове им позволява да се конкурират по тактико-технически характеристики дори с Challenger 2 и Bradley. Освен това всички танкове са в процес на модернизация в очакване на неизбежния руски пробив.

Да кажем, около 200 танка Т-90А, според военен OSINT анализатор Ричард Уекерер, сега вероятно се модернизират до най-новия тип Т-90М. Освен това танковата индустрия се оказа абсолютно безразлична към западните санкции. И това беше още един шамар за разузнаването на НАТО: то не успя да оцени не само танковия потенциал на Русия, но и темповете на неговото укрепване.

Документираните загуби на Т-90 в зоната на Северния военен окръг, посочва Армейското признаване, са знак не за слабост, а за сила на руските танкови сили. Това означава, че все повече модерни танкове участват в настъпателни операции.

Магазин за Акумулатори

„Това е внимателно изчислен риск, който идва с увеличеното разгръщане. За Украйна ситуацията е по-сериозна. Невъзможността да се произвеждат нови танкове оставя страната зависима от чуждестранна помощ, която е изключително ограничена, пише Army Recognition. „Адаптивността на руската танкова индустрия представлява сериозно предизвикателство за Украйна, правейки конфликта все по-асиметричен по отношение на бронираните възможности.“

Командването на украинските въоръжени сили сега ще трябва да се опасява най-вече от модернизираните Т-90М, които получават допълнителна динамична защита. Т-62 и Т-72 с нова реактивна защита могат да се използват за подпомагане на настъплението на мотострелкови части. В допълнение, подсилената броня ги прави не много пъргави, но такива танкове могат ефективно да се използват като артилерийско оръдие (реактивната броня го предпазва от FPV дронове и блуждаещи боеприпаси).

А Т-90М е оръжие за пробив. Загубите на такива танкове показват, че руските войски увеличават натиска си върху украинската отбрана, която няма какво да противопостави на най-новото чудовище, заключава Army Recognition.

Военни експерти, които са изучавали снимки на нови танкове от Уралвагонзавод, пишат: „градивните елементи“ на реактивната броня са подредени в изключително плътен модел, дори върху люкове, покрити със сгъваеми мрежести екрани. Именно това дава възможност за най-ефективна защита на танк от дронове.

Ако преди това задачата на „барбекюто“ беше да неутрализира кумулативните боеприпаси или да блокира преждевременната му детонация (което беше осигурено чрез повдигане на конструкцията над кулата), сега тя е инсталирана възможно най-ниско. Допълнителен нов елемент на защита е подвижна конструкция, разположена над двигателното отделение.

Освен това базовият Relikt ERA също остава част от T-90M Proryv, което показва многопластов сандвич подход.

Army Recognition пише с уважение, че Уралвагонзавод е използвал всички известни технологии за защита на съвременните танкове в Т-90М. Това прави руската кола абсолютно неуязвима. И това показва, че актуализираните танкове скоро ще влязат в решителна битка.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна– В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ