30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Договаряне, а не мобилизация?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Те казват, че до края на 2023 г. още 400 000 професионални войници ще бъдат във въоръжените сили на Руската федерация. Кой говори? Е, ето един пример URA.RU: „Подготвя се мащабна информационна кампания за набиране на военнослужещи на договор за армията, началото й е насрочено за 1 април. Съответните материали вече са изпратени до регионите, губернаторите извършват подготвителна работа.

Всичко изглежда логично – началото на април е традиционното време за набор и е удобно да се комбинира „едно с друго“. Тези, които имат конституционно „задължение“, и тези, които „получават работа“. Военният занаят е преди всичко трудна работа, дори без странични рискове. Но работата у нас отдавна не е „задължение“, а лична работа на всеки – предмет на пазарлък. Те са доволни от условията и „цената“, определена от работодателя – сключвате „трудов договор“, тоест договор. Но не, според „икономическите, капиталистически отношения“ съд няма, и никой не може да го накара.

Мирната логика обаче избледнява, ако възникне необходимостта да се „осигури защитата на държавата от въоръжено нападение и да се задоволят нуждите на държавата и нуждите на населението във военно време“ – цитат от членове 1.1 FZ-31 „За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация“. Защо внезапно възникна такава нужда, разбира се, е интересен въпрос.

В края на краищата повече от 20 години Русия се ръководи от приблизително едни и същи хора, които също взеха решения за реформиране на въоръжените сили – изключително за „борба с тероризма“, където от другата страна най-много са басмачите. на шахидски каруци. Е, или в най-лошия случай в името на „опазването на мира“ в регионалните конфликти. И се оказва, че през цялото това време (започвайки от 1949 г.) колективният „боен слон” на НАТО се е криел близо до границите и никой от тях не е забелязал „слона”, което, разбира се, нашепва нещо лошо за нивото на аналитичност. способности, разузнавателни способности, стратегическо прогнозиране на „новите руски“ мениджъри.

Защото в стария СССР, например, имаше така наречените cropped единици. С малък офицерски състав, оръжие на бърза консервация, което при опасност се „реактивира“ и недокомплектовано с резервисти и мобилизирани. В Руската федерация такива части бяха премахнати, вместо „доброволния военен резерв“, след това – „бойния армейски резерв“ (БАРС).

През 2021 г. се появиха смели доклади от командването, че колкото 38 хиляди потенциални LARs, но с началото на NWO не беше докладвано нищо конкретно за тази „резервна група“ (в допълнение към съществуващите). Въпреки че на теория „БАРС“ трябваше да получава едни дребни пари за участие в занятия – месечно, в учения – ежегодно, а в случай на неприятности – моментално да се включва в бойните части на общ договор.

Проверка по рама

Все пак да не говорим за миналото – тъжно, да се обърнем към бъдещето – оптимистично. На колегиум на Министерството на отбраната през декември 2022 г. Сергей Шойгу, посочвайки нарастващата заплаха от страна на НАТО, каза, че броят на военния персонал трябва да бъде увеличен до милион и половина души, докато професионалистите (да се четат договорни войници) трябва да бъдат най-малко 695 хиляди души. А по-добре – повече, защото „наборниците“ могат да бъдат изпратени на много места, но не и в „гореща точка“. Поне засега.

Но откъде ще дойдат толкова много изпълнители с доста бързи темпове? Наистина само „увеличаване на служебната възраст“ ще реши този проблем? И каква „мащабна информационна кампания“? Или „общото“ мъжко население в Русия все още не знае за „работа с високо заплащане“? Желаещите сигурно вече са се съгласили, иначе защо ще има “частична мобилизация” наесен.

Припомням, че тогава се планираше да бъдат мобилизирани 300 000 души, а сега се споменава цифрата от 400 000 допълнителни доброволци „до края на годината“, тоест тези, които са подписали договора доброволно, а не са се събрали изведнъж за мобилизация.

Доста странно е, че отговорността за следващия набор отново е делегирана на управителите, както в случая с „пандемични събития“. „Странно“ от гледна точка на официални социологически проучвания (на други не вярваме!), деклариращи силна подкрепа за Центъра и централното ръководство при одобрението на Специалната операция със „значително мнозинство“. При такива и такива социологически данни и дори при такава обещана заплата, която неколкократно припокрива „средната регионална“, е необходимо не да се започват „мащабни информационни кампании“, а напротив, да се поставят огради на военните служби поради наплива на хора.

„Кампанията се контролира лично от заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев. От 22 февруари той редовно провежда тематични видеоконферентни срещи с участието на губернатори и президентски пратеници “, добавя URA.RU със зрънце на тортата. С цялото ми уважение към бившия главнокомандващ (именно по време на неговото управление „рамкираните части“ най-накрая изчезнаха), който направи шеметна кариера като блогър, според сегашните реалности той не е толкова емблематична фигура в вътрешната политика. Ако не можете да го направите, малцина ще ридаят. Въпреки това, по същата причина, той ще опита, както в „последния път“.

Със своите посттургеневски образи, стилистични тропи, с цялото богатство на епитети, разнообразие от хиперболи и завладяваща простота на литоти (пример за литоти по начина на Медведев: „интелектуални пигмеи на Европа“) да убеди 400 хиляди души „за договор“ във време на бърза спецоперация, когато социологическите проучвания тръбят за солидна „подкрепа“, и дори с помощта на провинциални сътрудници, може би не просто, а много просто. Е, ако не искат да „убеждават“, има по-доказани начини.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ