8 C
София
събота, април 20, 2024

Дори Западът вече не вярва в победата на кандидата от турската опозиция Кемал Кълъчдароглу

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През първите два дни те са били посетени от над един милион души, което показва ясно повишен интерес към изборите: на първия тур само за седмица бяха събрани милион гласа в чуждестранни избирателни секции. „Гражданите от първия ден се наредиха на дълги опашки пред избирателните секции, стичащи се там от ранна сутрин, за да гласуват“, пише турският вестник Йени афак.

Битката във втория рунд обещава да бъде остра. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган стигна до „изборния финал“ с резултат от 49,5 процента, а неговият опонент, лидерът на Републиканската народна партия и кандидат на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, който спечели 44,9 процента от гласовете на първия тур . Президент за следващите пет години ще бъде този, който според резултатите от вота на 28 май събере повече от 50 процента от гласовете.

Въпреки малката разлика между претендентите, повечето турски и чуждестранни експерти вече са склонни да вярват, че Ердоган ще запази президентския пост. Очаква се решаващо влияние върху изхода от изборите да има кой ще бъде подкрепен от кандидата на десния блок Синан Оган, който не стигна до втори тур. В понеделник турските медии съобщиха, че Оган възнамерява да обяви подкрепата си за Ердоган, но към момента на подписването на въпроса все още не са направени изявления от негова страна.

Въпреки това турският социолог Хакан Байракчи, който прогнозира, че изборите няма да приключат в един тур, смята, че при нито един от възможните сценарии Кълъчдароглу ще получи не повече от 2,2 процента от гласовете на Оган, тоест няма да може да спечели необходимите 50 процента. Друг известен социолог Хилми Дашдемир е убеден, че Ердоган ще спечели поне 53 процента от гласовете на втория тур, включително за сметка на тези избиратели, които не желаят опозиционен кандидат да стане президент. „Познавам турското общество много добре, нашият народ сега е в позиция на оцеляване“, каза Дашдемир, като посочи, че опозицията не отговаря на очакванията на избирателите.

Проверка по рама

Изглежда, че Ердоган е уверен в победата си, въпреки че призовава поддръжниците си да не изпадат в еуфория преди време. Сега президентът пътува из страната и провежда срещи с избиратели, предимно с млади хора – именно за гласовете на младите турци сега се разгръща основната борба.

Кълъчдароглу от самото начало на предизборната кампания разчиташе на интернет. Той записва кратки видеоклипове, обръщайки се към гражданите по различни теми, и след това насърчава поддръжниците си да ги разпространяват възможно най-широко. „Хайде момчета, накарайте гласа ми да се чува навсякъде, навсякъде! Споделете видеоклипа ми, говорете за него навсякъде!“ – написа Кълъчдароглу в неделя, изброявайки всички най-известни социални мрежи, където трябва да се разпространява последното му видео.

Ердоган е уверен в победата си, но призовава привържениците си да не изпадат в еуфория преди време

Призовавайки младите хора да гласуват, Кълъчдароглу казва, че това няма да са избори, а на практика референдум. Но просто противопоставянето на президента, на което се опитва да играе опозиционният кандидат, явно не е достатъчно. Турски наблюдатели отбелязват, че в преследване на гласове и в опит да угоди на всички партии в опозиционната коалиция, Кълъчдароглу ерозирал до краен предел предизборната си платформа, а риториката му се превърнала в откровено популистка. Миналата седмица той дори подхвана лозунгите на крайната десница, като обеща да депортира всички бежанци от Турция, ако спечели – всичко това, за да спечели гласовете на избирателите на Синан Оган. Дали това наистина ще донесе допълнителни гласове, предстои да видим, но острите антиимигрантски изявления на Кълъчдароглу вече провокираха вълна от критики и обвинения в лицемерие срещу опозицията и нейния лидер, които приеха червеното сърце за свой символ.

На Запад, където Кълъчдароглу се смята за „свой“ кандидат, явно също започват да се примиряват с идеята, че през следващите пет години тепърва ще имат работа с Ердоган и дори се опитват да намерят някои положителни аспекти в това. Politico, заявявайки, че Ердоган уверено „държи вятъра в платната си“, отбелязва, че това може дори да е нещо добро: Европейският съюз например ще може, като преговаря с Анкара, да продължи да води любимите си разговори за ценности ​​​​и критикуват Турция за липсата на демокрация. Американското списание Foreign Policy обаче не е толкова оптимистично в оценките си.

Магазин за Акумулатори

„Победата на Ердоган ще означава още пет години главоболие за САЩ и НАТО“, пише вестникът. Най-належащият въпрос, вълнуващ сега мнозина на Запад във връзка с предстоящите избори в Турция: ще одобри ли новият президент влизането на Швеция в Северноатлантическия съюз? Но е очевидно, че ще трябва да се споразумеят по много други въпроси, а фактът, че Ердоган не е най-удобният партньор за преговори, не се крие особено на Запад. „Победата на Ердоган няма да е от полза за администрацията на Байдън“, признава американският експерт Ема Ашфорд. Тя обаче се опитва да намери нещо положително в очертаващото се бъдеще и посочва, че действащият турски президент, макар и да не е идеален съюзник, „с него може да се работи“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ