22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Един бойлер харчи ето колко ток – научете отговора и как да спестите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако използвате топла вода централно, без да ви е нужен бойлер, вероятно се е случвало да се замисляте дали няма да ви е по-изгодно сами да сгрявате водата си, или ще натежи на бюджета ви, като се има предвид системното нарастване на цената на електроенергията.

За да откриете отговора на това свое колебание и най-изгодния за вас вариант да осигурите топла вода за семейството си, трябва да знаете с колко ще натежи сметката ви са електроенергия след монтажа на бойлер. Един бойлер харчи ето колко ток – това е нужната ви констатация, за да направите информиран избор, от който да сте доволни и най-вече да не пострада бюджетът ви.

Според Френска агенция за управление на околната среда и енергията битовата консумация на топла вода представлява 12% от сметката за ток на семейството, като при големи домакинства може да достигне и 20-25%, което прави темата още по-съществена. С правилния избор на бойлер, който е висок енергиен клас, подходящ за навиците на семейството и с подходящ обем, може да спестите и пари.

Един бойлер харчи ето колко ток

Ако очаквате фиксирана сума или киловати, ще ви разочароваме. Колко ток ще изхарчи бойлера зависи от вида му, дали е проточен, дали е непрекъснато включен, или се използва през уикенда, от броя членове в домакинството, които използват водата ежедневно, от навиците ви и разбира се от техническите характеристики, енергиен клас и обем на самия бойлер. И все пак може да направите приблизителна и предварителна сметка, въз основа на която да вземете решение за монтаж на бойлер у дома.

Как да пестим ток от компютъра и да намалим разходите?

Проверка по рама

Когато избирате бойлер, следва да се съобразите със своите навици и консумация. Ако домакинството е от малък брой хора, малкият обем бойлер ще ви е достатъчен и ще спестите средства. Ако обаче сте голямо семейство, той няма да е удачен вариант за вас. Същото се отнася и за проточените бойлери, които харчат повече ток, защото имат по-голяма мощност, но ако го използвате за 2-ма души и бърз душ, то той ще се окаже по-икономичен вариант от поддържането на огромен бойлер, пълен с топла вода 24/7.

Как да изчислите колко ще харчи даден бойлер?

Ако все пак търсите цифра, сума, била тя и приблизителна от рода на: „един бойлер харчи ето колко ток приблизително“, то ще ви ориентираме възможно най-акуратно и точно.  За да изчислите, нужно е да се информирате за следните показатели на уреда, от който се интересувате:

 • капацитет на бойлера,
 • мощност,
 • Магазин за Акумулатори
 • времето, необходимо за загряване на водата до желаната температура,
 • консумацията на енергия на устройството.

10 лесни метода как да спестим пари от сметката за ток

За да изчислите колко харчи на час един бойлер, може да погледнете какво е посочил производителя – киловат/час. Така ще имате идея колко ви струва за 1 час точи бойлер. Но сметката излиза крива, ако не изключвате уреда – което всъщност е по-изгодно и препоръчвано като вариант. Трудно може да изчислите колко точно вода харчи всеки от семейството, следователно колко пъти ще се включва бойлерът на ден, за да подгрее новата студена вода, заместила изразходваната топла. Ако включвате бойлера по 1 път на ден, след което използвате водата всички, сметката е лесна – за уреда със сигурност има информация колко киловата на час изразходва, а вие лесно може да засечете колко часа работи, за да се самоизключи – тоест да е готов напълно за употреба. Ако разчитате на този метод на употреба – сметката е лесна – 2 часа например за пълното нагряване на бойлера – от включването му до самоизключването му по ХХ киловата, посочени от производителя – получавате изразходваната енергия на ден, която да умножите по броя дни в месеца, а след това и по цената на киловат. Ако бойлерът е системно включен, а всеки изразходва от домакинството различно и неопределено количество, тази сметка няма да ви е полезна.

Как да избере бойлер и да го използвате така, че да плащате по-малко ток?

Като цяло следва да съобразите избора си с това колко вода използвате, колко често и колко души. Освен това, за да е икономичен бойлерът и да спестите трябва:

 • да закупите уред, който е висок енергиен клас, тоест харчи по-малко ток – А или А+ е идеалният вариант,
 • да понижите градусите на термостата на около 60-65 градуса, които са напълно достатъчни,
 • да предпочетете душа пред ваната,
 • да спирате водата, докато миете зъбите си или сапунисвате – без значение тялото си, съдовете, дрехите,
 • да не изключвате уреда – много повече ток ще бъде изразходван, за да се затопли ледената вода, отколкото за да се поддържа непрекъснато топла вода, като това естествено не важи за случаите, в които ще отсъствате от дома си с дни,
 • да почиствате уреда от котлен камък, който забавя загряването на водата и увеличава по този начин сметката ви за ток.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ