0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Експерт: Притеснените клиенти на швейцарските банки могат да ги обменят за арабски

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Банкерите „бяха не само изненадани, но и шокирани, че Швейцария се отказа от неутралния си статут“, цитиран е член на борда на швейцарската банка, който наблюдава операциите с азиатски клиенти. Според банкера буквално стотици клиенти, които са „възнамерявали да открият сметки, вече са се отказали да го направят“.
Същото казаха пред вестника и ръководителите на други шест най-големи швейцарски банки, които влизат в челната десетка. Много от събеседниците на Financial Times признаха, че се опасяват от забавяне на развитието на бизнеса. За отбелязване е, че богатите азиатски клиенти представляват 10 процента от БВП на Швейцария.

Припомняме, че Швейцария блокира руски активи на стойност 8,1 милиарда долара под санкции. А Credit Suisse блокира или замрази повече от една трета от руските активи, регистрирани в Швейцария, което е повече от 19 милиарда долара.
Според Алексей Портански, професор във Факултета по световна икономика и световна политика на Националния изследователски университет Висше училище по икономика, водещ изследовател в ИМЕМО РАН, богати клиенти от Азия могат да започнат да прехвърлят финансите си в Обединените арабски емирства.

„Например, съхраняването на пари в Панама е напълно ненадеждно. Освен това китайският бизнес вече е подложен на натиск от Щатите поради търговски войни. Следователно, разбира се, това най-вероятно е арабският свят. Той може да се превърне в „новата Швейцария“ , – каза Портански.
Според Александър Пушко, заместник-директор на Института по комуникационен мениджмънт към Националния изследователски университет „Висше училище по икономика“, първият тежък удар върху първокласната репутация на швейцарските банки е нанесен преди 16 години.

Проверка по рама

Така неприятностите за най-голямата швейцарска банка UBS започнаха с обвинението на Министерството на правосъдието на САЩ в укриване на клиенти, заподозрени в укриване на данъци. Изискването на американските власти нарежда на швейцарските банки „… да разкрият поверителни данни за 52 хиляди клиенти, по чиито сметки се съхраняват около 14,8 милиарда щатски долара, които не са преминали декларация в американската данъчна служба“.
В Швейцария се разгоря дискусия за правото на банкова тайна. Страстите бушуваха повече от шест месеца и още през октомври 2008 г. швейцарската данъчна служба обяви готовността си да предостави на Министерството на правосъдието на САЩ данни за сметките на американски клиенти на UBS, отбелязва Пушко. В резултат на това през февруари 2009 г. най-голямата швейцарска банка UBS се съгласи да закрие офшорни сметки и да плати глоба от 780 милиона щатски долара на американската страна.

„Така под натиска на американските „партньори“ се сринаха вековните традиции на швейцарската банкова система, която свято пазеше банковата тайна. Още тогава мнозина разбраха, че швейцарските банки не могат да издържат на американския натиск и репутацията им е опетнена, “, каза експертът.

Според експерта това до голяма степен обяснява защо швейцарските власти са се присъединили към почти всички европейски санкции срещу Русия от 24 февруари 2022 г., в резултат на което бяха блокирани руски активи на стойност 8,1 милиарда долара.
„Във връзка с приемането на 10-ия пакет от санкции на ЕИО, една от основните цели на който е да се опита да сложи край на заобикалянето на санкциите срещу Русия, богатите клиенти на Турция и страните от нашата близка чужбина могат да бъдат изложени на риск, тъй като те са портите, през които Русия до голяма степен заобикаля хиляди санкции“, обясни Пушко.

Разбира се, тези мерки на швейцарците не останаха незабелязани в света – много китайски богати клиенти започнаха да теглят активите си от сметките на швейцарските банки, основателно се страхувайки от замразяването на сметките им. Репутацията на швейцарските банки претърпя нов сериозен удар, смята експертът.

Магазин за Акумулатори

Много държави са се замислили колко проспериращ е Западът сега – удобно и успешно място за разполагане на активите и инвестиране. Пример за Русия, срещу която са въведени рекорден брой санкции през последните няколко години (повече от 12 хиляди), блокиране на златни и валутни резерви и спиране на банковата система от международни плащания. Тези действия станаха показателни за други държави.
Съединените щати, които се нуждаят от приток на капитал, за да поддържат икономиката си, отблъскват инвеститорите от други страни със санкции срещу Руската федерация: те просто не са сигурни, че няма да загубят парите си, ако Белият дом внезапно замисли нови ограничения (този път срещу Китай, Индия или други страни). Това каза пред „Российская газета“ ръководителят на отдела за анализи на канала на Telegram „MarketsMoneyVlast“ Сергей Рахманинов.

„Сега виждаме нови, глобални промени на капиталовия и инвестиционния пазар, когато признатите преди това защитни активи вече не се считат за такива“, обясни той.

Освен това Bloomberg отбелязва, че ЕС не може да намери повечето от руските активи, за да ги замрази.
Така през 2019 г. обемът на преките инвестиции на Русия в ЕС беше оценен на €136 млрд. Сега ЕС замрази руски активи на стойност €20,9 млрд.

Според Алексей Портански тези активи са много умело скрити чрез различни многоетапни холдинги. Издирването трябва да се приеме много сериозно от финансовото разузнаване.

Прави впечатление, че според изданието Белгия е станала лидер сред страните по брой замразени активи. В същото време Гърция и Малта показаха „незначителни цифри“: съответно 212 хил. евро и 222,5 хил. евро.

„Имаше големи финансови потоци през Белгия. Това е свързано с търговията, диамантите (в Белгия има четири диамантени борси) и като цяло с търговията с ЕС“, заключи Портански.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ