8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Учени: Защо в неделя е по-трудно да се заспи, отколкото в други дни от седмицата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Има един ден от седмицата, в който ни е по-трудно да заспим. Това в повечето случаи е неделята – последният ден за почивка преди поредната натоварена седмица. 
Както посочват изследователите, неделният следобед и вечер са особено време, защото тогава започваме да мислим за предстоящата седмица, да анализираме какво ни очаква, да правим планове и често се ядосваме, че почивният ден е приключил толкова бързо. Появяват се стрес, безпокойство, а понякога и страх, които ефективно забавят съня. Проблемите със заспиването през тази една нощ в седмицата са често срещано явление. Ето какво трябва да знаете за него.

Синдромът на понеделника – какво представлява?
Синдромът на понеделника, известен още като синдром на неделния следобед, в много случаи е причина за проблеми със съня в нощта между неделя и понеделник. 

Синдромът на понеделника и всички споменати тук термини се отнасят до един и същ проблем и обозначават чувството на безпокойство, тревожност, нервност, които се появяват в неделя и са свързани с края на уикенда и перспективата за връщане към задълженията в понеделник. 
Трикове за бързо заспиване

Проверка по рама

Често те започват да се проявяват в късния следобед и не преминават до късно вечерта. Понякога обаче тези чувства могат да ни съпътстват от момента, в който станем от леглото в неделя сутрин. Те ни лишават от ценните часове сън, от които се нуждаем, за да влезем в новата седмица, изпълнени с енергия.
Синдром на понеделника – симптоми

Синдромът на понеделника може да предизвика редица физически симптоми, които освен проблеми със съня включват: ускорен сърдечен ритъм, изпотяване, главоболие, треперене, затруднено дишане, разстроен стомах. Забелязва се и понижено настроение.

Синдром на понеделника – какво ни стресира, от какво се страхуваме?
Съществуват няколко причини, поради които може да се чувстваме стресирани и тревожни и следователно да не можем да спим. 

Двете основни са: притеснението за това как ще протече следващият ден (повече от половината индикации) и ситуацията на работа или заетост.
В неделя мислите ни са заети със задълженията, които очакваме с настъпването на понеделника. Лесно е да се впуснем в повтарящи се мисли за многото неща, които трябва да се свършат, за да бъде понеделникът успешен. Когато работим дълги часове всеки ден от седмицата в трудни условия, е лесно да се страхуваме от понеделнишките сутрини.

Магазин за Акумулатори

Експертите посочват, че в много случаи новата седмица започва с поне една среща, на която се обсъждат актуализациите на състоянието и докладите за напредъка, което засилва тревожността.
Интересно е, че много хора в неделя активно се опитват да останат будни за дълги периоди от време в съзнателен, но очевидно неефективен опит да отблъснат утрото. На такива хора изследователите на съня, които са изучавали връзката между тревожността и безсънието, напомнят, че колкото по-малко спим, толкова по-вероятно е да изпитваме тревожност. 

Лекар разкри най-лесния начин за бързо заспиване – необходими са само 5 минути

Начини за справяне със синдрома на понеделника
Как да се справите със синдрома на понеделника? Какво можете да направите, за да се наслаждавате пълноценно на неделния ден? 

На първо място – струва си да си направите план за предстоящата седмица, за да знаете какво да очаквате и да се подготвите по-добре психически и емоционално за предизвикателствата на предстоящите дни. 

Добре е да направите списък със задачите, които трябва да се свършат през седмицата, но освен за домашните задължения, трябва да остане място и за дейности, които са приятни, например такива, които са свързани с някакво хоби.

Предварителното планиране е форма на проактивно управление на стреса, а също и мярка за предотвратяване на по-късен стрес. Експертите посочват, че уикендът трябва да се използва, за да правите това, което ви доставя удоволствие, тъй като това може да противодейства на стреса и значително да подобри настроението ви.  

Важно е да се спазват принципите на хигиената на съня. Последователното време за лягане, сходните навици преди сън и правилната подготовка на благоприятна за сън среда ще бъдат от ключово значение в този случай.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ