12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Ердоган обяви удължаване на зърнената сделка с още 60 дни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Бих искал да предам добри новини на целия свят. Споразумението за зърнената сделка, сключено на 22 юли 2022 г., изтече утре. Беше решено да се удължи споразумението за Черноморската инициатива за зърно с два месеца“, каза Ердоган.
Според турския лидер това е станало възможно благодарение на конструктивните подходи на Русия и Украйна. Отделно той изрази благодарност на руския президент Владимир Путин за подкрепата на турските инициативи.

Ердоган изрази надежда, че това решение ще бъде от полза за всички страни. Той увери, че Анкара ще положи всички усилия, за да осигури изпълнението на всички условия на споразумението.
Както отбеляза по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, разширяването на черноморската инициатива е възможно само ако се вземат предвид интересите на Руската федерация. Според нея Москва не поставя допълнителни условия. Говорим само за тези позиции, които са включени в споразуменията и са подпечатани със задълженията на страните по този пакет. Той включва не само Черноморската зърнена инициатива, която регулира износа на зърно от Украйна, но и меморандум Русия-ООН, който има за цел да осигури достъп на руски селскостопански продукти до световните пазари.

Както Москва многократно е подчертавала, изпълнява се само първата част от този пакет от споразумения. В същото време Rosselkhozbank все още е под санкции и не е свързана отново към системата SWIFT, доставките на селскостопанска техника и резервни части за Руската федерация са ограничени, а ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанищата срещу руски кораби и товари не са е вдигната.
Споразуменията предполагат автоматично удължаване, ако страните нямат възражения. Сегашното разширение ще бъде третото по ред. Въпреки претенциите на Русия, Москва се съгласи да удължи сделката първо за 120 дни (през ноември), след това за 60 (през март).

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ