25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Ето колко често трябва да измервате кръвното си

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки че някои хора смятат, че високото кръвно налягане се среща само при възрастни хора, проверката е полезна за всички.
Повишаването на налягането в съдовете е не само реакция на физическо натоварване или стрес, но и признак за развитие на хипертония. Налягането се счита за над нормата, ако горният индикатор достигне 140 mm Hg. чл., а долният – 90 mm Hg.

Според ръководителя на медицинския отдел на медицинските лаборатории KDL Олга Викторовна Малиновская, мнозина подценяват опасността от такова състояние. Хипертонията обаче води до развитие на сърдечно-съдови заболявания – основната причина за смъртност в света. В същото време болестта не се усеща много дълго време, докато не се появят негативни промени в тялото.
За повечето хора е достатъчно да контролират кръвното налягане по време на медицински преглед, около веднъж годишно. Въпреки това, ако се появят признаци на хипертония, тогава лекарите съветват да измервате кръвното много по-често – всеки ден. В този случай трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише прегледи и тестове, които помагат да се установят причините за състоянието.

За да се намали рискът от последиците от хипертонията, лекарят препоръчва промяна в начина на живот. Промените в диетата, загубата на тегло, повишената физическа активност и достатъчно сън и почивка помагат за нормализиране на кръвното налягане. Много често спазването на препоръките има по-голям ефект дори и от лекарствата./Zdrave.to
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ