4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Финансовата система на САЩ е изложена на риск от криза, по-опустошителна от тази през 2008 г

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Silicon Valley Bank и Signature Bank бяха спрени, след като вложителите започнаха да теглят средства от сметките си. Причината за това е лошата отчетност на институциите, която отразява големи загуби. Това се случи заради повишаването на основната лихва на Фед. В резултат на това активите на кредитните институции, които преди това с удоволствие инвестираха в държавни ценни книжа, се обезцениха и банките започнаха да изпитват ликвидни проблеми. За разлика от кризата от 2008 г., този път американските власти решиха да не спасяват финансови институции или да ги изкупуват. Те ще се ограничат до това да се опитат да „задоволят нуждите на клиентите“, тоест да им осигурят достъп до депозити.
Много експерти все по-настойчиво твърдят, че скоро фалиралите банки може да бъдат последвани от други. За да избегне верижна реакция, Федералният резерв на САЩ стартира механизъм за предоставяне на ликвидност на банките под формата на заеми за срок до една година. За тези цели Министерството на финансите на САЩ ще отдели до 25 милиарда долара от стабилизационния фонд. Анализаторите обаче се чудят дали тази мярка ще доведе до рязко повишаване на инфлацията, което ще създаде допълнителни проблеми. Освен това много от клиентите на SVB бяха технологични компании от Силиконовата долина. И сега те са изправени пред трудности в работата си: достъпът до сметки е блокиран и няма как да се извършват плащания дори за минимални суми. Високите рискове от разпространението на финансовата криза принудиха Джо Байдън да се намеси в ситуацията. В речта си президентът увери хората, че ще работи в подкрепа на „здравостта на банковата система и продължаващото възстановяване на американската икономика“. Освен това Белият дом обеща да „накаже отговорните“ за срутването. По време на предаването, водено от Белия дом, американският президент каза: „Важно е данъкоплатците да не претърпят никакви загуби“

Фалиралата SVB обърна твърде малко внимание на финансовите въпроси, но беше много активна в защитата на „половото разнообразие“
Докато анализаторите наблюдават какво прави ръководството на САЩ, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупреждава, че политиката на Байдън ще хвърли страната в нова Голяма депресия. А синът на Тръмп, Доналд Тръмп младши, иронично отбеляза, че фалиралата SVB обръща твърде малко внимание на финансовите въпроси. Но той беше много активен в защитата на „половото многообразие“ и напредъка в програмата за климата.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ситуацията с фалита на американски банки, беше скептична относно политиката на Вашингтон за спиране на кризата. „Всяко дете може да обясни как американските власти ще „подпомогнат стабилността на банковата система“ с хартия и боя“, написа тя в канала си в Telegram. „Те ще отпечатат още повече необезпечени долари, което ще създаде още повече проблеми в света. .”
Коментари

Проверка по рама

Антон Табах, главен икономист в Expert RA, отбелязва, че за разлика от финансовата криза от 2008 г., докато американските власти действат бързо и решително – по-специално те въведоха пълна гаранция за депозитите в тази банка, те най-вероятно ще отидат за пълна гаранция на всички депозити. „Но със сигурност има риск от разпространение. В случай на пълноценна криза руската икономика ще бъде засегната от падането на световната икономика и в резултат на това намаляването на търсенето на руския износ“, икономистът вярва.
Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на Руския икономически университет. Г.В. Плеханов Мери Валишвили, фалитът на американските банки едва ли ще може да повлияе на работата на руската банкова система. „Редица ограничения всъщност изолираха местните кредитни организации не само от международни финансови ресурси, но и от потенциално кризисни фактори“, обяснява експертът.

Професорът от Финансовия университет към правителството на Руската федерация Александър Илински посочва, че фалитът на SVB, който се срина за 48 часа, също показва, че всяка борса за криптовалута или финансова система може да фалира още по-бързо, тъй като тези институции дори нямат достатъчна ликвидност, необходимия капитал и застраховка на депозитите. „В портфейла на руската банкова система и резервите на Банката на Русия делът на държавните облигации на САЩ е незначителен, което прави вероятността финансовата криза да премине от САЩ в Русия изключително ниска“, каза той.

Министерството на финансите на САЩ ще отпусне 25 милиарда долара заеми на банките, за да поддържат ликвидността им
Според Михаил Зелцер, експерт по фондовия пазар в BCS Mir Investments, въздействието върху руската икономика вече може да бъде само косвено. „Ако цените на суровините се понижат, тогава експортно ориентираните страни ще имат по-малко приходи. А именно, вече няма предишна спекулативна връзка в потоците на фондовия капитал – мостовете са разрушени, нерезидентите са изключени“, каза Зелцер.

Финансовият анализатор на BitRiver Владислав Антонов обръща внимание на факта, че всички кризи, които по-късно заразиха други страни, започнаха в Съединените щати: dot-com балонът от 2000 г., ипотечната криза от 2008 г. (Lehman Brothers се сблъска с безпрецедентни загуби поради продължаващата криза на високорискови ипотечни заеми), Черен понеделник 1987 г. Въпреки това, според него, колапсът на банките няма да засегне руската икономика и банковата система. „Русия е под санкции, а делът на долара и еврото в международните разплащания значително намаля“, обяснява позицията си експертът.

Магазин за Акумулатори

Колко ефективни бяха мерките на САЩ за предотвратяване на кризата, времето ще покаже, но засега развитието на паника е предотвратено, продължава ръководителят на аналитичния отдел на BKF Bank Максим Осадчи. „Сегашната система за гарантиране на депозитите в САЩ показа своя провал – тя не пречи на вложителите да се натъкват на банки и следователно трябва да бъде реформирана. Тъй като Русия става все по-изолирана от финансовата система на САЩ поради санкции, въздействието на последните събития в американската финансова индустрия върху руската финансовата система се оказа незначителна. „Ефектът на доминото“ не достигна до Русия от САЩ“, смята той.
Анализаторът на Finam Игор Додонов отбелязва, че затворените банки са сравнително малки и доста специфични, поради което според него сегашната ситуация няма да се развие в пълноценна банкова криза, въпреки че ще създаде определен негативен фон около сектора през следващите седмици . „В момента руската финансова система е доста изолирана от света. Затова не очаквам някакво значително въздействие на проблемите в банковия сектор на САЩ върху икономиката и банковия сектор на Руската федерация“, съгласен е Додонов с експертите.

Подготви Гулнара Вахитова
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ