15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Фьодор Лукянов: Целта на Ердоган е да издигне качествено статуса на Турция в международните отношения, но средствата могат да бъдат различни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За нас изборите в друга държава биха били от чисто образователен интерес, ако не беше значението, което Турция придоби по въпроси, които пряко засягат Русия. През годината на украинската кампания ситуацията само се влоши.
През 20-те години управление на Ердоган мястото и поведението на Турция на световната сцена се промениха драматично. Първоначалната траектория и нейната по-нататъшна посока са далеч една от друга. Ердоган, от когото турската армия (най-влиятелната сила в обществото през 20 век) се страхуваше заради ислямизма, дойде на власт под знамената на Европа и демокрацията. И в първите години той се стремеше да премине към членство в ЕС възможно най-скоро. Липсата на ентусиазъм от европейска страна, все по-очевидна с провеждането на проевропейските реформи, доведе до различно поставяне на целите. Турция е ключова сила в Западна Азия на кръстовището на евразийското пространство и Средиземно море. Бурната социално-политическа криза от началото на миналото десетилетие, която не подмина и самата Турция, засили позициите на Анкара в регионалните дела – поради нейната ангажираност в процесите, способността за маневриране и готовността за поемане на рискове. Сега Турция е нужна на всички, не е възможно да я заобиколите и това се отнася не само за регионалните проблеми, но и за редица въпроси от световно значение. Обратната страна са нарастващите вътрешни проблеми в икономическата и социалната сфера.

Целта на Ердоган е да издигне качествено статуса на Турция в международните отношения, но средствата могат да бъдат различни
Вниманието към изборите е приковано преди всичко заради основния въпрос – дали Ердоган ще остане на власт. Описаната по-горе турска политика е неразривно свързана с неговата личност. Ще се промени ли също толкова значително, ако на капитанския мостик се появи друг човек?

На Ердоган се приписват различни идеологически стремежи, но никой от тях не изглежда да означава много за него. Нейната цел е качествено издигане на статуса на Турция в международните отношения, но средствата могат да бъдат различни. От присъединяването към обединена Европа (ако успее, 80-милионната Турция ще стане един от определящите играчи там) до разпространението на влияние върху обширни територии около националните граници, нещо като нови османски контури – пунктирани, но ясни. Отново опаковката е разнообразна: укрепване на демокрацията, защита на събратята по вяра, турска национална гордост, това, което работи в момента.
Характерът на Ердоган е фактор, който трудно може да бъде надценен. Ролята на личните му отношения със световни личности е голяма, руско-турският пример потвърждава това. И евентуалното напускане на действащия президент неизбежно ще се отрази на стила на политиката на Анкара, ще коригира нюансите. Но за същността – не е задължително.

Проверка по рама

Ердоган схвана от самото начало основната международна тенденция – фрагментирането на политическия и икономически пейзаж и преструктурирането му на други основания около нови или възраждащи се центрове. И културно-историческият фактор ще играе решаваща роля в този процес. Задачата е Турция да стане един от тези центрове. Укрепването на независимата международна идентичност на Турция започна още преди Ердоган, при него процесът придоби целенасочен характер. И досега промените както в самоусещането на Турция, така и в глобалния контекст са толкова фрапиращи, че връщането към старата роля е невъзможно.
Който и да води Турция по-нататък, обективните условия на световната сцена няма да се променят

Както знаете, почти по всеки геополитически въпрос Москва и Анкара са от двете страни на барикадите. Това не ни пречи последователно да изграждаме сътрудничество във всички области. Ясното блоково разделение на принципа „с нас/срещу нас“ по никакъв начин не кореспондира с очертаващия се международен контекст. Тя предполага: а) гъвкавост при установяване и поддържане на връзки, б) по-голяма роля на регионалния фактор и по-малка на идеологическия. Който и да води Турция по-нататък, обективните условия на световната сцена няма да се променят. Възможно е смекчаване на противоречията със САЩ и Европа, твърде много лично се натрупа в отношенията на Ердоган с други лидери. Но интересът на Турция да развива икономически и логистични отношения с Москва ще остане. И това ще бъде доминиращият фактор. Основното е, че ние самите трябва да бъдем спокойни, осъзнавайки, че твърденията са едно, а дълбоките интереси често са съвсем друго.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ