4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Французите продължават да стачкуват срещу приетата без гласуване в Народното събрание пенсионна реформа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сега стачката се провежда от работници в сектора на нефтопреработката. Рафинерията на TotalEnergies в Gonfreville-l’Orchet затвори в събота, а координаторът на профсъюза CGT Ерик Селини каза, че ситуацията ще остане „поне до началото на следващата седмица“.
В друг клон на индустрията близо до Марсилия, където доставките на гориво спряха в петък, стачкуващите ще спрат основните производствени съоръжения в понеделник.

В редица райони на страната това създава проблеми на бензиностанциите. По-специално в южната част на страната в департаментите Garde и Bouches-de-Rhone. Във връзка с нарастващия „глад за гориво“ министърът на вътрешните работи Gérald Darmanin заплаши стачкуващите да използват механизма на „реквизиция“ срещу тях – принуждавайки ги да започнат работа в ситуации, които властите смятат за „заплаха за обществения ред“. В този случай съответните известия се изпращат на хората поотделно. Неспазването се наказва с шест месеца затвор и глоба от 10 000 евро.
Между другото, тази разпоредба беше приложена в петък срещу парижките сметосъбирачи, които стачкуват вече почти две седмици. Някои от тях трябваше да отидат на работа и в редица квартали на столицата, особено в близост до училища и детски градини, те започнаха да демонтират планините от боклук, натрупал се през това време.

Досега обаче, според градските власти, по улиците на Париж са се натрупали над 10 000 тона отпадъци.
Във Франция днес също се провеждат демонстрации на противници на пенсионната реформа. Те обхващат градове като Орлеан, Марсилия, Бордо, Бордо, Нант. Припомняме, че в петък до късно през нощта имаше сблъсъци между противници на реформата в Париж на площад Конкорд, срещу който от другата страна на Сена е дворецът Бурбон, където заседава Народното събрание. По оценки на градската полицейска префектура около три хиляди души са дошли на протестната акция.

Проверка по рама

Сред тях имаше много агресивни протестиращи, които запалиха огън в центъра на площада, счупиха скелета около реставрирани архитектурни обекти и започнаха да хвърлят камъни и петарди по служителите на реда. Полицията отговори със сълзотворен газ и палки. Арестувани са около 40 демонстранти.
На подобна протестна акция, проведена на същия площад Конкорд в четвъртък, веднага след обявяването на „силовото“ решение на правителството, имаше два пъти повече хора. Тогава бяха задържани над 250 души.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ