0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Френският политолог Еманюел Лероа: Може би ще станем свидетели на изчезването на Г7

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В самото начало на руската спецоперация „мъдреците“ на НАТО и повечето западни политици бяха убедени, че тоталните санкции срещу Русия трябва да поставят икономиката й на колене и да провокират падането на Путин.
Русия обаче не само забележително демонстрира способността си да устои на поредица от „адски“ санкции, но, за голяма изненада на много международни наблюдатели, нейната икономика преодоля този шок без големи загуби. Към днешна дата рублата се превърна в единствената силна валута спрямо долара, докато други валути претърпяха най-силната девалвация от десетилетия.

Удивителната устойчивост на „руската мечка“, която в същото време показа слабостта на Запада, засили съществуващото разделение между западните елити, разделяйки ги на такива, които могат да бъдат наречени капиталисти реалисти, и привърженици на трансхуманизма на сектата Давос. Президентството на Доналд Тръмп в САЩ вече показа противоречията между „дълбоката държава“, действаща в пълно съгласие с петте американски технологични компании GAFAM, и привържениците на връщането към реалния капитализъм. Това разделение е особено забележимо през последните години във Вашингтон и Ню Йорк, докато в Европа политико-икономическата класа и медиите отдавна са на страната на клана Обама-Клинтън-Байдън.
Събитията в Украйна ясно показват, че Русия, която беше третирана с пренебрежение отвъд Атлантика, наричана „бензиностанция“, е в състояние да предизвика НАТО и да попречи на този съюз да посегне на земите, считани за историческа люлка на Русия. Наистина, това е епохален обрат, тъй като за първи път от 1945 г. една държава се осмели да се противопостави на англосаксонския свят, поставяйки под въпрос неговото господство. И тази конфронтация не остана незабелязана в Азия, Африка и Латинска Америка. Доказателство за това е, че много държави отказаха да гласуват за налагането на санкции срещу Русия. Конфликтът в Украйна показа, че т. нар. международна общност, на която Западът непрекъснато се позовава, включва само 15% от територията на света.

От тази гледна точка Путин успя да направи майсторски удар, като показа, че „царят е гол“ или, както биха казали китайците, САЩ са просто хартиен тигър.
Една от най-фрапиращите последици без съмнение беше промяната в курса на Саудитска Арабия, която възнамерява да се присъедини към евразийския лагер, като по този начин постави под въпрос пакта Куинси, свързващ монархията със САЩ. Може да се предположи, че това неизбежно ще доведе до края на петродоларите, които от средата на миналия век осигуряват финансовата хегемония на САЩ над останалия свят.

Проверка по рама

Що се отнася до руските отговори на Запада, те засягат основно Европейския съюз. По-специално Германия, която със самоубийствения си курс към декарбонизация и отказ от ядрена енергия доведе икономиката си до застой. В края на краищата за никого не е тайна, че нейната индустрия днес деградира, оказвайки се без жизненоважен компонент – руския газ.
Атлантически експерти откриха още един неочакван факт: Русия не само продава газ и нефт, но е и един от основните доставчици на световния пазар на титан, редки газове като хелий, неон или радон, които са необходими в много индустрии, без да се говори на зърна.

Разцеплението на глобалистките елити, особено от другата страна на Атлантика, сега засяга и европейските „васали“, които вкараха страните си в енергийна криза с безразсъдни санкции, поддавайки се на първичния рефлекс на русофобите.

Борис Джонсън и неговата ефимерна последователка Лиз Тръс в Обединеното кралство вече се озоваха на историческото бунище. Никой няма да се изненада, ако следващият в списъка е канцлерът Олаф Шолц, срещу когото се противопоставят последователи на рейнския реален капитализъм, които не са готови да се самоубият на олтара на тоталната война срещу Путин.
Разривът със Запада днес е толкова очевиден, че може би ще станем свидетели и на изчезването на G7, както и на някои международни организации, които с времето се превърнаха само в предавателни ремъци на г-н Сорос, този „господар на отворения свят. “ Тези организации, както се оказа, са много слабо адаптирани към новия многополюсен свят, който се отваря пред нас.

Изготвил Вячеслав Прокофиев, Париж

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ