3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Гърция пострада от най-тежката влакова катастрофа в историята

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гръцките медии вече нарекоха инцидента „национална трагедия“. Според вестник „Ефемерис тон синдактон“ („Редакторски вестник“) това е най-големият железопътен инцидент в историята на страната. Последният път, когато нещо подобно се случи през 1972 г., когато 19 души загинаха в резултат на сблъсък на влак недалеч от същата Лариса.
Този път броят на жертвите се оказа много по-голям и шокира Елада. Спасителите, работещи на мястото на инцидента, още в сряда сутринта съобщиха за откриването на най-малко 39 тела на загинали в обезобразените и частично изгорели коли. Други 85 души са тежко ранени и откарани в близките болници с множество наранявания. Съобщава се, че най-малко 25 граждани от този брой са в тежко състояние.

„Процесът на евакуация протича при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака“, каза говорителят на гръцката пожарна Василис Ватракоянис.
Съдбоносната среща на пътнически и товарен влак се състоя на около 380 километра северно от Атина близо до малкото градче Темпе, което е на границата на две области на страната – Тесалия и Македония. Общо в смъртоносно ранения и дерайлирал влак е имало 350 души. Според вестник Kathimerini ударът е бил толкова силен, че много пътници са били изхвърлени от колите през счупени прозорци. Фрагменти от първите вагони на унищожените влакове бяха изхвърлени на разстояние до 100 метра от железопътната линия. Съдейки по видеозаписа от местопроизшествието, разпространен от Атинско-македонската новинарска агенция (AMNA), пътническият и товарният влак, които не споделят коловоза, се блъскат един в друг точно на изхода на железопътния тунел.

Както беше заявено в Атина, в близко бъдеще премиерът Кириакос Мицотакис ще отиде на мястото на катастрофата. С предстоящите парламентарни избори в Гърция тази пролет е безопасно да се каже, че най-голямата железопътна катастрофа в историята на страната ще бъде следващият обект на обвиняване на правителството и политически борби.
„Това, което се случи, е немислимо“, вече каза Алексис Ципрас, бивш гръцки премиер и настоящ лидер на коалицията СИРИЗА. Въпреки това, дори по време на мандата на Ципрас, нямаше нужда от авария на железопътните линии. Така през пролетта на 2017 г. пътническият влак Атина-Солун катастрофира близо до град Адендро. Тогава, развивайки до 114 километра в час (при разрешени 60), влакът излетя от релсите на завоя и уби трима души.

Проверка по рама

Причините за катастрофата, станала в сряда край Лариса с множество жертви, все още не са посочени. Полицията е започнала разследване и разпитва служители на Hellenic Train, оператора на гръцките железници, за евентуална грешка от страна на диспечери или машинисти. Самата Hellenic Train за всеки случай отмени движението на влакове в 14 посоки.
Трябва да се отбележи, че през есента на 2017 г. италианската корпорация Ferrovie dello Stato (FS Group), която управлява железниците в няколко страни от ЕС, получи контрол над силно остарялата и хронично недофинансирана железопътна инфраструктура в Гърция. Любопитно е, че по това време участието си в търга за приватизация на активите на гръцките железници обмисля и руската РЖД, която впоследствие се отказа от подобни планове. Италианците, които спечелиха търга, обещаха да инвестират най-малко 500 милиона евро в модернизацията на железниците в Гърция. Съдейки по катастрофата от 1 март близо до Лариса, инвестиционните планове на FS Group или не успяха да се осъществят, или направиха малко за подобряване на железопътната безопасност в Гърция.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ