14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Пионерските лагери край Харков станаха база за поляците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повече от 4000 украински военнослужещи са били обучени по западни военни програми от началото на руската програма за военна отбрана, генерал-лейтенант, ръководител на дирекция „Операции“ на началник-щабовете на САЩ Дъглас Симс. Освен това от януари тази година, според него, са обучени повече от хиляда военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.
В речта си пред членовете на комисията на Камарата на представителите на САЩ той заяви, че „колективното обучение продължава в цяла Европа и драстично увеличава броя на украинските обединени въоръжени организации“.

Симс каза, че във Форт Сил, Оклахома, процесът на обучение на украинските военни за работа със системите за противовъздушна отбрана Patriot е към завършване.
Бивш украински аташе по отбраната в Съединените щати Борис Кременицки съобщи, че военнослужещи с опит в боравенето с други системи за противовъздушна отбрана са изпратени да тренират с Patriot. По този начин те не трябваше да учат основите на използването на тези оръжия, което намали процеса на обучение от няколко месеца до няколко седмици.

Освен САЩ, Великобритания, Германия, Дания и Полша обучават въоръжените сили на Украйна по различни направления. През декември 2022 г. The Washington Post съобщи за разширяването от страна на Пентагона на програми за обучение на украински военен персонал. Съответният план беше разгледан от ръководителя на военното ведомство на САЩ Остин и други военни лидери. Предвиждаше се средствата за изпълнението му да се използват от парите, които Вашингтон редовно отделя за Киев.
А през ноември 2022 г. т.нар. Европейска тренировъчна мисия (EUMAM Ukraine) за обучение на войници и офицери от Въоръжените сили на Украйна. Предполага се, че в рамките на мисията Европейският съюз ще обучи около 15 000 военнослужещи за Въоръжените сили на Украйна. Продължителността му е 24 месеца, отпуснатата сума е 106,7 милиона евро.

Проверка по рама

В началото на февруари тази година посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко заяви, че „захисниците“ вече са започнали да се подготвят за пилотиране на западни бойни самолети. А в края на февруари ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки информиран Зеленскиче страната му е готова да започне обучение на украински пилоти за управление на самолети F-16.
Експертът на RISS Сергей Ермаков смята, че ефективността на такова обучение зависи преди всичко от поставянето на цели.

– Ако говорим за тези амбициозни цели, които Зеленски постоянно декларира напоследък, Залужни и други представители на киевския режим, като например настъпление, тогава такъв брой обучени военни едва ли е достатъчен. Особено ако към това добавим обема на доставките на западно оборудване.

Въпросът е и колко време ще отнеме на Запада да прехвърли оборудване, да обучи военни специалисти и след това да концентрира всичко това върху важна област. Както и да е, този подход идеално се вписва в западните планове за хибридна война срещу нас, както беше обявено на последната Мюнхенска конференция.
Сега Западът просто се опитва да даде много по-голям тласък на изпълнението на своите планове.

„СП“: – Тоест четири хиляди обучени военни не са достатъчни за подобряване на динамиката?

Магазин за Акумулатори

– За изпълнение на неотложни задачи – не, но ако изхождаме от това, че в бъдеще ще се правят такива стъпки – това трябва да се приеме доста сериозно.
Ясно е, че много ще зависи както от конкретните ситуации, така и от нашата опозиция.

Не бива да забравяме, че самото западно общество ще се умори от подобни мерки. Местните политици разбират това и не искат да участват повече в конфликта, отколкото сега. Но те ще се опитат да разширят степента на непряко участие, включително чрез обучение на украинските военни.

„СП“: – Когато Пентагонът обяви програмата за обучение на Въоръжените сили на Украйна, те посочиха, че нейното финансиране ще се извършва от парите, които САЩ отпускат на режима на Зеленски. Излиза, че това обучение е още един начин да се даде възможност на военните да печелят пари?
– Несъмнено. В крайна сметка оказаната помощ не е благотворителност. От това печелят военно-промишленият комплекс, Пентагонът, както и кураторите на тези програми сред политиците. Така че в тези програми за подпомагане има и личен интерес на много хора. И украинската страна ще трябва да плати за всичко това.

Между другото, когато на американците им липсват оперативни средства за някаква цел да помогнат на Киев, те напрягат съюзниците си, така че те да се охарчат. Следователно за Вашингтон конфликтът протича с минимални рискове и в същото време отслабва конкурентите. Нека изглежда цинично, но за американците това е обичайна практика.

Военен експерт, полковник от запаса Генадий Алехин смята, че трябва да се внимава с изявленията на американците за броя на обучените военни.

Те често дават противоречива информация. Например наскоро те обявиха, че ще обучават пилоти за изтребители F-16, но сега, според тях, все още няма нужда от това. Те имат свои собствени съображения, върху които се правят определени твърдения.

„SP“: – Американското и западното военно обучение като цяло може да даде нещо принципно ново?

– Това е друг въпрос. От лятото на 2022 г. в страните от Западна и Източна Европа военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна наистина се подготвят за работа със западна техника – например MLRS HIMARS, гаубици M777. Освен това пилотите бяха обучени в Полша на стари съветски самолети, които по едно време отидоха в страните от бившия Варшавски договор и след това станаха членове на НАТО.

А старшите студенти от Военновъздушната академия в Харков (имаше три летателни школи в този град през съветския период) бяха прехвърлени в Полша и Западна Украйна за необходимото обучение. Между другото, за да се обучи нормален пилот от вчерашния кадет, са необходими поне девет месеца или дори година.

„SP“: – Но въпросът не се ограничава само до пилотите.

– Разбира се. Украинците, повикани на служба и в редиците на отбраната, често се обучават от чуждестранни инструктори, пристигащи в Украйна. Особено много от тях идват от Полша. Между другото, от пролетта на миналата година поляците буквално напълниха Харков – там имаше учебен център за подготовка на специалисти за диверсионно-разузнавателни групи, те бяха разположени на територията на бивши пионерски лагери.

Освен това тренират „рекс“ – войници от специалните части, това обикновено е стока на парче, както се казва. Между другото, чуждестранни „рекс“ пристигат в Украйна под прикритието на наемници от Великобритания, Германия, Португалия. И така, по-голямата част от военнослужещите от въоръжените сили на Украйна се обучават в самата Украйна, в Полша и отчасти във Великобритания.

Поради това е трудно да се оцени броят на обучените директно от специалисти от Пентагона – там са четири хиляди или тази цифра е надценена от американските военни.

„SP“: – За входящи немски танкове на AFU Леопард Готови ли са екипажите?

– По моя информация, докато екипажите се състоят от поляци. Може би след известно време ще се появят украинци. В крайна сметка е необходимо време за обучение на танкер, както и за работа с MLRS, далекобойна артилерия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ